Vijesti

Međunarodni dan volontera - 5. decembar

Međunarodni dan volontera (IVD) 5. decembar je posvećen doprinosu volontera i volonterizma razvoju civilnog društva. IVD 2013, ne samo da proslavlja i priznaje volonterizam u svim njegovim aspektima, takođe odaje posebnu počast doprinosu mladih volontera za svjetski mir i održivi razvoj.

izvor: Frontal

Na ovaj način odaje se priznanje na globalnom nivou mladim ljudima koji dijeluju kao nositelji promjena u svojim zajednicama.

“Širom svijeta 1,2 milijarde mladih imaju nevjerojatan potencijal za rješavanje izazova i pokretanje promjena. Volontiranje mladim ljudima pruža priliku da steknu poslovne vještine, jačaju svoje liderske kapacitete, te aktivno doprinesu svojim zajednicama i globalnom društvu”, izjavio je Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Samo tokom 2013. godine u Bosni i Hercegovini su dvije “Let’s Do It” akcije okupile preko 40.000 volontera, sa istom željom da pomognu stvaranju boljeg okruženja i da zaštite prirodu cijele BiH.

Ove godine se u okviru Međunarodnog dana volontera održavaju Sajam volontiranja i dodjela nagrada za volontiranje u Banjoj Luci. Takođe, odajući priznanje svim volonterima, u BiH, Gvatemali, Nepalu, Peruu i Filipinima je snimljen kratki dokumentarni film: Volonterizam za agendu nakon 2015. godine:  Uticaj volonterizma na mir i razvoj, koji će biti prikazan u Sarajevu.

Dokumentarni film daje pregled angažmana volontera u njihovom društvu.  Film prikazuje kako mladi volontere iz cijelog svijeta, svojim njihovim vještinama i angažmanom doprinose svojim zajednicama, zemlji i ujedno i cijelom svijetu.

Volonteri Ujedinjenih nacija (UNV) čvrsto vjeruju da kroz volonterizam ljudi imaju mogućnost ne samo da doprinesu svojoj lokalnoj zajednici, svojoj zemlji i cijelom svijetu, nego i da steknu poštovanje, društvenu i profesionalnu sposobnost, kao i osjećaj vlastite vrijednosti i zadovoljstva. IVD je idealan događaj da se oda počast ovoj formi društvenog angažmana. Danas gotovo 7.700 volontera UN-a djeluje u preko 130 zemalja, direktno pomažući i unaprijeđujući rad Ujedinjenih nacija.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog