Vijesti

Ombudsmen za djecu RS: Neophodan nastavni plan prilagođen uzrastu djece

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Ombudsman za djecu, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Republički pedagoški zavod Republike Srpske organizuju okrugli sto na temu „Programi prevencije su sastavni dio školskog programa“ čiji cilj je priprema programa prevencije za novu školsku godinu, a koji će se održati u Republičkom pedagoškom zavodu 10.12. početkom u 11.00 časova.

izvor: Frontal

Tim povodom u Obmudsmenu RS ističu da je obrazovanje ne samo jedno od osnovnih ljudskih prava, već i ključni faktor za ostvarivanje prava djeteta uopšte, jer djeca u obrazovnom sistemu mogu ne samo da ostvare prava koja imaju u obrazovanju, već i da uče o pravima koja imaju u porodici, u zdravstvenom i socijalnom sektoru, u lokalnoj zajednici.

„Obrazovanje na koje svako dijete ima pravo, mnogo je više od formalnog školovanja i obuhvata širok spektar životnih iskustava i procesa učenja koji djeci omogućavaju da, individualno i kolektivno, razvijaju svoje ličnosti, talente i sposobnosti, ali i vještine i   sposobnosti - da  razvijaju zdrav način života, da sukobe rješavaju na nenasilan način, da kritički razmišljaju i druge sposobnosti koje će ga pripremiti za svijet odraslih i samostalan život u njemu.“

Ciljevi obrazovanja definisani su zakonom u skladu sa zahtjevima Konvencije,  ali za  njihovo ostvarivanje neophodan je nastavni plan i program koji će biti prilagođen uzrastu djece, njihovim potrebama i mogućnostima, jer samo na taj način ostvarivanje zadatih ciljeva  neće biti dovedeno u pitanje.

Ističu i da su danas svi saglasni da je nastavno gradivo preobimno, previše predmeta, previše nastavnih jedinica u okviru svakog predmeta, naporan raspored, malo vremena za objašnjenja. U  trci za realizacijom nastavnog plana i programa  nema vremena za provjeru koliko su djeca trajno usvojila znanje, niti za vaspitni rad sa djecom.

S jedne strane, nastavni plan i program je preopterećen, a s druge, ne uključuje one sadržaje koji su neophodni za pravilan rast i razvoj djeteta, a  za koje bi djeca informacije morala dobiti u školi; kao što su zaštita zdravlja učenika, zaštita od različitih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, različitih oblika rizičnog ponašanja.

Razumijevanje i ostvarivanje ljudskih prava vrlo je važan dio pripreme djece za život u demokratskom društvu,

Zato je. kažu u Obmudsmenu RS, neophodno da se izmjenama i dopunama  Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koje su u toku, utvrdi da su:

-       Programi zaštite od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, programi zaštite zdravlja učenika i različitih oblika rizičnog ponašanja, kao što su upotreba alkohola, duvana, maloljetnička delivencija, sastavni su dio školskog programa i ostvaruju se kroz različite aktivnosti u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog