Vijesti

KC Banja Luka: Uspješno obavljena 12. transplantacija bubrega

Tim za transplantaciju Kliničkog centra Banjaluka zajedno sa timom Vojno-medicinske akademije Beograd 06. decembra 2013. godine obavio je 12. transplantaciju bubrega.

izvor: Frontal

Ovo je četvrta transplantacija bubrega urađena u Kliničkom centru Banjaluka u ovoj godini. Transplantirani pacijent A.D. (36) i donor A. M. (66) se osjećaju dobro, postoperativni tok je protekao uredno i bez komplikacija, istaknuto je u KC Banja Luka.

Nakon uspješno obavljene 12. transplantacije doc. dr Aleksandar Tomić iz VMA Beograd zajedno sa timom  Klinike za vaskularnu hirurgiju i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje uradio je i operaciju aneurizme trbušne aorte.

Riječ je o pacijentu koji je imao veliku aneurizmu trbušne aorte poprečnog promjera 11,5 cm u dužini 17 cm, te je praktično cijela trbušna šupljina bila ispunjena aneurizmom. Intraoperativno je konstatovano da se radi i o hroničnoj rupturi, a početak aneurizme je bio neposredno ispod desne bubrežne arterije. Sam operativni zahvat je protekao bez komplikacija i relativno kratko je trajao.

Pacijent je prvi postoperativni dan iz jedinice intenzivne njege prebačen u Kliniku za vaskularnu hirurgiju i stabilnog je zdravstvenog stanja.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog