Vijesti

Budžet BiH još čeka usvajanje, ugrožena MMF tranša

BANjALUKA - Rok koji je dao Međunarodni monetarni fond, 9. decembar, do kojeg država BiH i entiteti (Republika Srpska i Federacija BiH) moraju usvojiti budžete za narednu godinu, istekao je u ponedjeljak. To znači da MMF neće uplatiti šestu tranšu BiH.

izvor: Novosti

Iz MMF-a je ranije saopšteno da ukoliko do 9. decembra ne bude usvojen budžet BiH i njenih entiteta, neće biti uplaćena šesta tranša četvrtog stend-baj aranžmana u iznosu od 56,4 miliona maraka, a ta su sredstva neophodna za funkcionisanje institucija države.

Iako su parlamenti Federacije BiH i Republike Srpske usvojili budžete u petak odnosno u subotu, to nije učinio najviši zakonodavni organ BiH - Parlamentarna skupština BiH. Naime, u ponedjeljak nije bilo moguće organizovati sjednicu, iako je iz Predsjedništva BiH saopšteno da su od Ministarstva finansija i trezora BiH dobili korigovani Prijedlog budžeta institucija BiH za 2014. i da će ga tokom dana uputiti u Parlament BiH.

U službi za odnose sa javnošću Parlamenta BiH u ponedjeljak su nam, tokom dana, odgovorili da ovaj dokument do njih, u pisarnicu, još nije stigao.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić apelovao je na Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odgađanja preduzmu sve nephodne korake u vezi sa usvajanjem budžeta, te tako ne dovedu u pitanje nastavak standbaj-aranžmana i redovnost isplata iz entitetskih budžeta. - Probijanje predviđenih rokova dovodi u pitanje nivo izvršenja budžeta u ovoj godini i može prouzrokovati znatna kašnjenja u isplatama invalidnina, penzija, plata, podsticaja i slično - rekao je Nikšić.

Međutim, i da je budžet stigao do Parlamenta u ponedjeljak, sada je sasvim izvjesno da se Parlament BiH, i to oba njegova doma, ne mogu u tako kratkom roku sastati i izjasniti o Prijedlogu budžeta, te da je jasno da je rok MMF probijen. Dodatna otežavajuća okolnost za budžet je i način na koji je on prihvaćen u Predsjedništvu BiH, preglasavanjem srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Predsjednik kluba poslanika Stranke nezavisnih socijaldemokrata Drago Kalabić za „Novosti“ je rekao da u ponedjeljak nisu dobili poziv da prisustvuju sjednici Parlamenta i da ne očekuje ni da će se u utorak Parlament sastati.

- Mi smo na sjednici proširenog kolegijuma Parlamenta BiH u petak imali najbolju namjeru da zakažemo sjednicu po hitnom postupku, međutim, nije stigao Prijedlog budžeta iz Predsjedništva BiH, tako da nismo imali o čemu da raspravljamo. Ne znam da li će sjednica biti zakazana u nekom narednom periodu, ali za njeno zakazivanje treba najmanje dva dana - kaže Kalabić.

U Predsjedništvu BiH, inače, nije mijenjan okvir budžeta koji je ranije usvojen u Savjetu ministara BiH, tako da je za institucije BiH planirano 950 miliona KM i oko 846 miliona KM za servisiranje spoljnog duga.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog