Vijesti

Otvoren prvi Centar za prevenciju infarkta u BiH

BIJELJINA - Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga /Hispa/ otvoren je danas u Domu zdravlja u Bijeljini i prvi je ovakve vrste u Republici Srpskoj i BiH.

izvor: Srna

Predsjednik Udruženja Hispa centara u Srbiji Nebojša Tasić i direktor bijeljinskog Doma zdravlja Zlatko Maksimović ozvaničili su početak rada ovog centra u Bijeljini.

"Centar će se baviti primarnom prevencijom maligne hipertenzije, šloga i infarkta, a cilj njegovog osnivanja je smanjenje morbiditeta i mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti putem programa prevencije ovih oboljenja", rekao je Maksimović novinarima.

On je dodao da je program baziran na dugogodišnjem praćenju bolesnika i formiranju jedinstvenog kompjuterskog registra bolesnika sa povišenim kardiovaskularnim rizikom.

Centar je otvoren zahvaljujući donatorskim sredstvima Hispa.

Načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti na Dedinju Nebojša Tasić rekao je da su uslovi za rad ovakvog centra u Domu zdravlja veoma dobri, te istakao da je značaj centra tim veći ako se zna da najveći broj ljudi u svijetu umire od ovih bolesti.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog