Vijesti

Otvoren prvi Majčinski dom u Republici Srpskoj

BANJALUKA - U Dječijem domu "Rada Vranješević" u Banjaluci danas je otvoren prvi Majčinski dom u Republici Srpskoj, u koji će biti smještene socijalno ugrožene majke sa djecom i trudnice.

izvor: Srna

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović
nakon obilaska Majčinskog doma izrazila je očekivanje da će socijalno ugrožene majke ovdje pronaći neophodan mir i da će djeca rasti u lijepom okruženju.

"Nadam se, ukoliko bude potrebno, da će ovakvi prostori biti otvoreni u većim centrima kao što su Bijeljina, Prijedor i Trebinje. Vidjećemo iskustvo koje će biti značajno za Banjaluku u vezi sa otvaranjem ovakvih centara", rekla je Tešanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je svaka ustanova koja doprinosi poboljšanju života, pogotovo djece, itekako potrebna.

"Otvaranje Majčinskog doma značajno je, s obzirom da Centar za socijalni rad ima saznanja o ugroženosti pojedinih majki sa malim djetetom. Sretna sam što je upravo u Domu `Rada Vranješević` obezbijeđen prostor za takve majke", rekla je Tešanovićeva.

Ona je povodom otvaranja Majčinskog doma uručila donaciju u iznosu od 2.000 KM za pomoć ovom domu, te novogodišnje paketiće za mališane Doma "Rada Vranješević".

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske LJubo Lepir rekao je da ovo ministarstvo podržava otvaranje Majčinskog doma, ističući da će u narednom periodu biti još niz aktivnosti u vezi sa proširenjem djelatnosti Doma.

"Nama je od ključne važnosti da učinimo ovaj dom održivim, prije svega u finansijskom smislu, ali nam je isto tako bitno da ovaj dom pretvorimo resursni centar za razvoj i drugih oblika sistemske podrške djeci bez roditeljskog staranja, kao što je hraniteljstvo ili vaninstitucionalni smještaj", rekao je Lepir.

On je ukazao na potrebu formiranja dnevnih centara za djecu sa neadekvatnim roditeljskim staranjem, navodeći da znatan broj djece živi u neadekvatnim porodičnim uslovima i da je jedan od modaliteta adekvatne socijalne podrške dnevni centar, te da će resorno Ministarstvo ulagati više resursa u otvaranje ovakvih centara.

Vladimir Kajkut, direktor Doma "Rada Vranješević", rekao je da je Majčinski dom nova usluga tog doma, naglasivši da je njen cilj prevencija u očuvanju bioloških odnosa između majke i bebe, kao i prevencija očuvanja porodice kao osnovne ćelije društva.

Prema Kajkutovim riječima, u Dom može biti smješteno pet majki, a kapaciteti će se prema potrebama proširivati.

Kajkut je rekao da proceduru smještaja majki u Majčinski dom određuje Centar za socijalni rad i dodao da prema Zakonu o socijalnoj zaštiti u Majčinski dom mogu biti smještene trudnice i majke sa bebama do jedne godine života, te da je praksa u zemljama regiona pokazala da taj period može biti i duži.

On je rekao da su otvaranje Majčinskog doma pomogli Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Javni fond za dječiju zaštitu i drugi.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog