Vijesti

BiH članica OK Komisije za izgradnju mira UN

SARAJEVO - BiH je na plenarnoj sjednici Generalne skupštine UN izabrana za članicu Organizacionog komiteta Komisije za izgradnju mira UN za period 2014–2015. godina.

izvor: Srna

Kandidaturu BiH je na jučerašnjoj sjednici u Njujorku podržala regionalna grupa zemalja Istočne Evrope, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Komisija za izgradnju mira UN je međuvladino savjetodavno tijelo koje pruža podršku mirovnim naporima UN, posebno u zemljama za vrijeme i neposredno nakon okončanja oružanih sukoba.

U saopštenju se navodi da Komisija daje ključni doprinos naporima međunarodne zajednice na očuvanju globalnog mira i bezbjednosti, koordinišući rad relevantnih međunarodnih faktora uključujući i međunarodne donatore, međunarodne finansijske institucije, vlade država članica i države koje šalju trupe u mirovne operacije.

Komisija je zadužena za što efikasniju upotrebu raspoloživih resursa, te razvija strategije za postkonfliktni razvoj i oporavak postkonfliktnih društava, a svoje aktivnosti realizuje putem Organizacionog komiteta i specifičnih konfiguracija za pojedine države.

U saopštenju se navodi da je izbor BiH u još jedno važno tijelo UN u ovoj godini rezultat uspješnih aktivnosti Ministarstva inostranih poslova i Stalne misije BiH pri UN u Njujorku.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog