EU integracije BiH

U pripremi kazne za BiH političare?

Evropska unija sprema nove sankcije Bosni i Hercegovini koju je u posljednja tri mjeseca kaznila uskraćivanjem 61 milion evra, piše mostarski “Dnevni list” koji tvrdi da se EU neće suzdržavati od radikalnih poteza.

Izvor:ATV

Od oktobra, u tri navrata, EU je BiH uskratila sredstva iz IPA fondova – najprije devet, zatim pet, a potom i svih 47 miliona evra, uz obavezno slanje javnog poziva vlastima da se uozbilje i urade ono što im je obaveza.

Ništa nije urađeno i BiH je i dalje prikovana za evropsko dno, navodi list.

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da će Brisel u narednih devet mjeseci, do izbora u oktobru, posegnuti za kombinacijom financijskih kazni i kažnjavanja političara: “Njihovo oslanjanje na svoju snalažljivost, a koja nema nikakvu cijenu u EU, zapravo je prevara građana BiH i EU”, navodi se.

Iz diplomatskih krugova, list saznaje da je EU u svakom trenutku spremna da posegne za novom vrstom sankcije uperene isključivo protiv ključnih BiH političara i funkcionera – uvođenje obaveze da pribave vizu za svako putovanje u bilo koju državu članicu EU. Radi se, inače, o širem setu kazni u koje spada i zamrzavanje kompletne imovine lidera BiH koju oni posjeduju u zemljama EU-a.

I to nije sve – BiH je sama sebe, zapravo njeni političari kojima je cilj da zadrže status kvo, udaljila od novca iz fondova IPA 2, što znači da bi do 2020. svake godine mogla ostati bez oko 90 milona evra pomoći, ukupno 630 miliona evra.

Podsjeća se da je EU pred BiH lidere postavila dva uslova čijim bi ispunjavanjem stupio na snagu davno potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a što bi omogućilo podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Jedan je sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci”, a drugi uspostavljanje mehanizma koordinacije.

Sprovođenje presude “Sejdić-Finci”, donijete prije pune četiri godine, potpuno je neizvjesno i, kako stvari stoje, ona bi mogla ostati na papiru i iduće godine, a to znači da bi i na sljedećim izborima birači koji se ne izašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ostali diskriminisani, ukazuje „Dnevni list“.

Među šefovima stranaka koji su sebi prisvojili ingerencije i nadležnosti Parlamenta BiH, i dalje nema dogovora. Nema ga ni kada je riječ o uspostavljanju mehanizma koordinacije koji je nužan kako bi država imala jednu adresu i jedan glas, što bi obezbijedilo da EU tačno zna s kim će iz BiH razgovarati o evropskim integracijama, piše list.

Trenutna situacija je, dodaje se, takva da svako vuče na svoju stranu – entiteti zbog interesa svojih najjačih stranaka i njihovih lidera, a državni zvaničnici se tome priklanjaju zbog obveza prema strankama koje su ih postavile na najviše funkcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog