Vijesti

Neophodan pravni okvir za obavljanje posla dadilje

Na konferenciji „Edukacija dadilja i bolji pravni okvir – sigurnost djece i brži put do posla“ sumirani su utisci iz prva dva ciklusa besplatne obuke za dadilje. 50 polaznica je uspješno završilo obuku i položilo testove u periodu od 15. novembra- 21. decembra. 2013. godine u Banjaluci.

izvor: Frontal

„Najvažniju ocjenu programu edukacije dale su same polaznice koje su naše predavače i sadržaj radionica ocijenile najvišim ocjenama, a posebne pohvale smo dobili za interaktivna predavanja  koja su uz teorijske uvode sadržavala praktične vježbe", istakao je doc. dr Srđan Dušanić, psiholog i jedan od autora Programa i priručnika za dadilje.

Učesnicima konferencije je predstavljen Program i priručnik za dadilje Centra za kreativni rad sa djecom „Dobri medo“, po kojem su predavači tokom protekla dva mjeseca obuke održavali radionice.

Dušanić je naveo da priručnik za dadilje koji su izradili bi trebao da svim zainteresovanim stranama, dadiljama, roditeljima, stručnjacima, na jednostavan i prihvatljiv način pruži informacije o razvoju djeteta, njegovim potrebama i načinima vaspitanja, te sigurnosti djeteta i pravima dadilje i roditelja.

"Naš cilj je bio da dio znanja i iskustva koje mi kao stručnjaci i predavači imamo, prenesemo svim polaznicama i na taj način osiguramo pravu brigu za svako dijete koje će čuvati naše dadilje“, dodao je on.

Dio projekta „Program edukacije za dadilje- siguran put do posla“ je i pravna analizu oblasti čuvanja djece, prava i obaveza dadilja, kodeksa ponašanja dadilja, te odnosa dadilja- roditelj. Pravni tim Centra za kretaivni rad sa djecom „Dobri medo“ uradio je Istraživanje pravnog okvira za pružanje usluga dadilja u Republici Srpskoj, a učesnicima konferencije su predstavljeni zaključi pravne analize.

„Prvi zaključak odnosi se na potrebu da Vlada Republike Srpske kao prvi korak razmotri mogućnost da se u Uredbi o klasifikaciji djelatnosti jasno definiše pružanje usluga dadilje, kao čuvanje djece, kako u domovima roditelja tako i u svom vlastitom/iznajmljenom prostoru, zatim da se razmotri mogućnost donošenja sistemskog zakona, u skladu sa pozitivnim iskustvima iz regiona, kojim bi se regulisala ova materija", poručila je advokat Milan Malešević, jedan od autora Istraživanja pravnog okvira za pružanje usluga dadilja u Republici Srpskoj.

Takođe, dodaje ona, važno je da međunarodni donatori, resorna ministarstva i lokalne vlasti podrže izradu istraživanja koje bi sa ekonomskog aspekta razradilo modele subvencionisanja usluga dadilja, kako bi se izvršile uštede u oblasti čuvanja djece, te da podrže dugoročne programe edukacije dadilja i pomoći u njihovom zapošljavanju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog