Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica - Nova godina

Dok se „namještam“ kako bih počeo sa pisanjem ovog teksta jer je Brane zamolio „hajde spremi nešto o tome kako se nekada dočekivala Nova godina“, ali kontinutitet naprezanja moždanih vijuga prekida mi konstantno „petardanje“?!

Piše: Mišo Vidović
Foto:
Privatna arhiva Muharema Sitnice-Siće

Iako je tek 30. decembar 2013., večernji sati, klinci iz šireg komšiluka iz njima  dostupnih vrsta petardi  „razvaljuju“ kao je već došla Nova godina. Začuje se i „fijuk“ nekakvih „raketica“, a bilo je za pretpostaviti da juniori u šteku imaju i tzv. „topovski udar“,  ali da ga čuvaju za „najluđu noć“. Postade zamorno slušati „pirotehnički bal“, pa počeh i glasno negodovati, ali sjetih se da sam nekada i sam volio „židnuti“ po koju petardu u i oko Nove godine.

Ali, nisu se prodavale javno, u specijalizovanim prodavnicama nego „ispod ruke“! Pokriće za prodaju petardi uglavnom su bili štandovi sa novogodišnjim čestitkama i nakitom. Priđete štandu, „ko fol“ razgledate čestitke, a onako ispod glasa pitate za petarde. Ako vas prodavac procjeni da ste „pogodna“ mušterija (bez straha da će te ga provaliti) dobijate petarde bukvalno „ispod ruke“. Priđete prodavaču i obavite transakciju, vi njemu lovu, on vam petarde, uvezane gumicom, iz ruke u ruku i ispod štanda.Tako nekako je izgledalo. Bilo je i onih za koje se među rajom polujavno znalo da „distribuiraju“ robu.Toliko su imali posla da nekada nisu mogli „podmiriti tržište“, pa se i danas prepričava urbana legenda da je jedan od njih na vratima stana okačio natpis: „Danas nema petardi, nestalo!!!“ A u to vrijeme milicija nije blagonaklono gledala na takvu vrstu „privredne aktivnosti“ - znale su pljuštati poprilično velike novčane kazne i oduzimanje  robe.

Nego, da ne bih „promašio“ temu , evo i nekoliko  pomalo „specifičnih“ primjera obilježavanja i dočeka Nove godine. U vremenima kada moja generacija, uglavnom rođena u prvoj polovini šedesetih godina, još nije u potpunosti spoznala čari „organizovanog dočeka“ Nove godine, pristupala je organizovanju fudbalske utakmice. Do ponoći, svi uglavnom u  kućama, a potom  na travnate površine (pokrivene sa solidnom količinom snijega) kod zgrade u ulici Nurije Požderca ... Tako je jednom tek počela tekma, a izlazi iz kuće moj otac, vidjevši me da sam na terenu zagalami: “Bježi u kuću, ako su oni budale, ne moraš ti biti...“. Kasnije, kada smo se malo „uozbiljili“ počela je faza „organizovanog dočeka“ - kućne dernek-žurka varijante , pa i odlazaka u ugostiteljske objekte.

Smišljajući ovaj tekst prije nego što je počelo „petardanje“, 30. decembra 2013. godine, poslijepodnevne sate proveo sam u ugodnom druženju sa mojim drugom Muharemom Sitnicom-Sićom. Ispijajući kafu u hotelu „Palas“, imali smo vremena da „pretresemo“ mnoge teme vezane za grad, pa i nekadašnje dočeke Nove godine u našem gradu. Sića, dugogodišnji učesnik u brojnim kulturno-umjetničkim manifestacijama, prvo kao član CKUDM „Veselin Masleša“, a poslije duži niz godina i profesionalni sekretar društva i organizator programa, prisjeća se dočeka Nove godine koje su organizovali  u prostorijama društva. Bila su to jedna nezaboravna druženja i proslave, gdje su članovi društva i njihovi prijatelji uživali u pjesmi  i igri, lijepo se proveselili i dočekivali Nove godine, kaže Sića. Žao mu je što nema više takvih iskrenih druženja i proslava, a ovom prilikom zahvaljujem mu se što je ustupio nekoliko fotografija iz svoje privatne arhive kao ilustraciju uz ovaj tekst.

A o tome kako će se dočekati, proslaviti, obiježiti 2014. godina čini mi se da je proteklih dana dosta toga napisano i obavljeno, a kako je bilo nakon 31. decembra, bićemo vjerovatno na relevantan način  upoznati.

Kako se  dočekivala Nova godina davnih tridesetih godina prošlog vijeka, svjedoči i ono što su zabilježili hroničari i savremenici pa tako navode „da u Banja Luci, sjedištu novoustanovljene Vrbaske banovine, novogodišnja veselja postaju masovna. Oficiri su slavili u Oficirskom, a radnici u Radničkom domu, dok su hoteli “Bosna” i “Palas” sa električnim osvjetljenjem i elegantnim salonima, bili rezervisani za bogate trgovce i fabrikante, činovnike i političare…" Ostalo je i zabilježeno da je “uprkos veliko privrednoj krizi, te noći “sve kafane, restorani i društvene prostorije bile prepune”, igralo se i pjevale su se sevdalinke…”

 

Tadašnji novinari  zabilježili  su i doček 1935. godine u, kako navode, glamuroznom hotelu “Palas”,  “gdje je “šuštala svila”, a pogledi muškaraca zastajali na “golim damskim ramenima… U radničkom domu slavlje je bilo “skromnije i prijatnije”, a idilu su remetili plakati kojima su trudbenici tražili “hljeba i posla”. U to doba Banjaluku su zvali mali Pariz. Modni saloni, toalete i plesne cipelice nisu zaostajale za evropskom modom…”

Ako se vratimo u neka bliža vremena, u osamdesete godine  prošlog vijeka, prisjetiću se jednog “specifičnog” dočeka. Sala RKUD-a “Pelagić”, 1. januara 1987. godine ugostila je banjalučki bend “Basdans”. Iako su nastupili pred nešto manjim brojem posjetilaca, momci iz benda odsvirali su dobar koncert, koji se, usudiću se reći, mogao nazvati i jedna malo veća novogodišnja žurka. Jedina nedoumica je da li su svirali i 2.januara, pa sam konsultovao Dragu Burazera, nekadašnjeg izvršnog producenta benda. Ni on nije bio siguran u tačan datum održavanja (“Možda je bilo 1.januara,a možda i 2.januara”), ali sigurno da je koncert održan. Čak se usuđujem tvrditi da je koncert održan 1.januara, jer sam tada “imao” jedan od najžešćih novogodišnjih mamurluka, koji i pored  “liječenja” nije puštao sve do uveče, do početka koncerta. A logično je  da mamurluk nakon novogodišnje noći “nosite” prvog  januara.

 Sretna Nova godina! Sa što manje mamurluka.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog