Vijesti

Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Žao nam je što Banjalučka filharmonija nije realizovala Novogodišnji koncert

Smatramo neprimjerenim što Banjalučka filharmonija prebacuje odgovornost za neodržavanje Novogodišnjeg koncerta isključivo Ministarstvu, koje samo sufinansira ovaj projeka, navodi se u saopštenju za javnost koje je proslijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

izvor: Frontal

Ministarstvo prosvjete i kulture putem redovne procedure javnog konkursa odobrilo je Udruženju građana Banjalučka filharmonija 25.000 maraka za koncertne aktivnosti simfonijskog orkestra, u skladu sa projektnom dokumentacijom dostavljenom na javnom konkursu u 2013. godini, stoji u pristiglom saopštenju.

Ministarstvo se opredijelilo za koncertni repertoar simfonijskog orkestra radi postizanja kontinuiteta koncertne sezone, ne utičući na izbor repertoara.

"U skladu sa zakonskom procedurom, prije potpisivanja ugovora tražen je detaljan plan aktivnosti i tačan repertoar za drugi dio koncertne sezone, broj muzičara, detaljan budžet radi definisanja troškova i namjenskog utroška budžetskih sredstava. Tražena dokumentacija dostavljena je nakon puna četiri mjeseca, te je zbog neblagovremenog dostavljanja ozbiljno ugrozila cjelokupnu proceduru isplate. S obzirom da je Banjalučka filharmonija tek u novembru započela drugi dio koncertne sezone, ovo udruženje se odlučilo na smanjenje iznosa u skladu sa realnim mogućnostima realizacije planiranih aktivnosti, koje su podrazumijevale i realizaciju Novogodišnjeg koncerta", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ističe se i da Ministarstvo prosvjete i kulture žali što Banjalučka filharmonija nije realizovala Novogodišnji koncert.

"Podsjećamo da je Ministarstvo jedan dio iznosa, od predviđenih 15.000 maraka za projekte Banjalučke filharmonije, predvidjelo za sufinansiranje Novogodišnjeg koncerta, ali  ova sredstva nisu bila presudna u realizaciji koncerta jer koncert takođe sufinansira Grad Banja Luka a predviđena su i sredstva iz drugih izvora te vlastita sredstva Banjalučke filharmonije."

Dalje se navodi da je Ministarstvo prosvjete i kulture zatražilo obrazloženje od Banjalučke filharmonije zašto nije realizovala koncertnu sezonu i Novogodišnji koncert.

"Smatramo neprimjerenim što Banjalučka filharmonija prebacuje odgovornost za neodržavanje Novogodišnjeg koncerta isključivo Ministarstvu, koje samo sufinansira ovaj projekat. Upravo kako se ne bi dovelo u pitanje održavanje ili realizacija nekog projekta, na konkursu Ministarstva jedan od osnovnih uslova jeste da organizacija ima planirana ili obezbijeđena sredstva iz više izvora", stoji u saopštenju.

Istaknuto je i da je Ministarstvo prosvjete i kulture  pokazalo razumijevanje u brojnim situacijama kada je u pitanju Banjalučka filhramonija s ciljem jačanja i institucionalizacije ove organizacije.

"Stoga nam je žao što je uprava Banjalučke filharmonije zloupotrijebila napore i iskrene namjere Ministarstva prosvjete i kulture da podrži izgradnju i jačanje kapaciteta Banjalučke filharmonije."

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog