Vijesti

Vladini podsticaji za lov na mrke medvjede

Vlasti Republike Srpske ocijenile su kako je nezadovoljavajuće zanimanje za lov na mrke medvjede pa su odlučile smanjiti cijene taksi koje je potrebno platiti za to zadovoljstvo, ali i uvesti kazne za one koji s uredno pribavljenim dozvolama pucaju na medvjede a pri tom ih ne ubiju, prenosi hrvatski portal Index.hr pisanje Nezavisnih novina.

izvor: index.hr

Lovci koji se ubuduće odluče na lov na nekog od preostalih 300 do 350 mrkih medvjeda u RS moraće ubuduće biti i prilično precizni jer će u slučaju da lovinu promaše plaćati kaznu od 300 konvertibilnih maraka.

"Cijena promašaja", kako se navodi, definisana je rješenjem o izmjenama i dopunama rješenja o cjenovniku odstrela, korištenja divljači i usluga u lovištu što je ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donijelo u oktobru 2013. godine.

Sa druge strane lovce bi mogla razveseliti odluka da se dan lova na mrke medvjede ubuduće plaća 100 KM (50 evra) umjesto ranijih 150 KM (76 evra).

Najskuplji bi ipak mogao biti neuspjeli lov pa će tako uz 150 evra kazne za promašaj lovac bez dovoljno vještine ili sreće morati dodatno potegnuti u novčanik i platiti 50 posto procijenjene vrijednosti ranjenog medvjeda ukoliko ranjena životinja pobjegne, a on je ne uspije pronaći.

Ranije su takvi lovci morali platiti fiksni iznos od 3000 KM (1500 evra).

U ministarstvu su smislili i način kako stati u kraj lovcima sklonim laganju pa su im nametnuli obvezu pratnje u vidu lovočuvara koji ima zadaću registrovati svaki uspjeli ili neuspjeli ulov.

"S obzirom na to da lovac ne može bez pratnje lovočuvara ući na čeku, ne može negirati ni promašaj. Ista stvar je i ukoliko dođe do ranjavanja životinje", rekao  je lovočuvar Slavko Trifković zadužen za lovište u okolini Kotor-Varoši.

"Ove mjere donesene su zbog slabe realizacije planiranog godišnjeg odstrela medvjeda, zadovoljavajuće brojnosti, značajnih troškova prilikom upravljanja i troškova nadoknade šteta koje prouzrokuje medvjed", stoji u obrazloženju nadležnog ministarstva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog