Zanimljivosti

Brod izrađen u SFRJ, a pun zaraženih pacova plovi ka Britaniji

Ruski brod "Ljubov Orlova" pluta Sjevernim Atlantikom od 2012. godine, a na njemu nema nikoga osim gladnih pacova koji napadaju i jedu jedni druge kako bi preživjeli. Ovaj brod se približava britanskoj obali, prenosi "Večernji list".

Izvor:Glas Srpske

Ljubov Orlova ruski je istraživački brod izgrađen 1976. godine i nakon plovidbe cijelim svijetom 2010.  završio je u Kanadi. Na putu do otpada u Dominikanskoj Republici prošle godine došlo je do nesreće i brod je ostao na pučini, a sada se približava britanskim ostrvima, sa stotinama zaraženih pacova.  

Vijest o napuštenom plovilu koje bi nakon pune godine dana u sjevernim morima uskoro moglo doploviti do britanske obale objavio  Independent, s upozorenjem da je lako moguće da su "putnici", odnosno pacovi puni zaraza, a osim te alarmirajuće opaske zanimljivo je da je brod izgrađen u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u brodogradilištu Kraljevica 1976. godine.  

Riječ je o brodu Ljubov Orlova, nazvanom po slavnoj sovjetskoj glumici, a koji je doživio nesrećnu sudbinu kada je na plovidbi iz kanadske luke prema otpadu u Dominikanskoj Republici pukao kabl kojim je bio vezan za remorker.  

Bivši vlasnici dobili bi za brod oko 600.000 funti, no ostali su i bez njega i bez prihoda.  

Brod je bio u međunarodnim vodama i prema kanadskim saobraćajnim vlastima nije predstavljao opasnost za okolinu, ali očito su previdjeli činjenicu da su se nakotili pacovi, prenosioci opasnih bolesti...  

Britanski mediji navode da su signali s broda uhvaćeni prošle godine u martu, vjerovatno od čamaca za spašavanje, i procijenjuju da je sada vrlo blizu zapadnim obalama britanskog ostrva.  

Brod Ljubov Orlova, nakon porinuća u Kraljevici, bio je registrovan u Vladivostoku kao matičnoj luci, a potom nakon raspada SSSR-a na Kukovom ostrvu.  

Služio je kao istraživački brod, s čvrstim koritom da izdrži udarce o led, pa je često lovio do Arktika i Antarktika, poput nedavno "proslavljenog" ledolomca Akademika Šokalskoga, zapelog krajem prošle godine u ledu oko Južnoga pola.  

Pre četiri godine završio je u kanadskoj luci Sent Džon, zbog duga vlasnika od 251.000 dolara, a uz to ni 51 član posade nije dobijao platu pet mjeseci...

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog