Zdravlje

Voćni sokovi štetni koliko i gazirani?

Voćni sokovi već decenijama unazad važe za zdrav napitak. U posljednje vrijeme, stručnjaci upozoravaju da su ovi sokovi štetni koliko i gazirani. Da li i kako voćni sokovi zaista utiču na zdravlje?

Izvor:Mondo

"Voćni sok nije isto što i prirodno, neobrađeno voće. Ovi sokovi sadrže istu količinu šećera kao i svi ostali zaslađeni napici. Osim toga, ovi sokovi se lako vare, pa do trenutka kada sok stigne do želuca, naše tijelo ne zna da li je to voćni sok ili neki gazirani napitak", rekla je Suzan Džeb iz Nutricionističkog centra na Kembridž univerzitetu.

Dok su voćni sokovi donedavno preporučivani od strane stručnjaka kao zdrava varijanta u odnosu na gazirane napitke, sada se ovi sokovi stavljaju u isti koš sa gaziranim. "Voćni sokovi i takozvani 'smuti' napici su nova opasnost za zdravlje", rekao je nutricionista Beri Popkin.

Nekoliko studija pokazalo je da postoji veza između voćnih napitaka i dijabetesa tipa 2."Posljednjih godina pojavljuje se sve više dokaza da su voćni sokovi zapravo samo fruktoza, kao i da na organizam djeluju isto kao i gazirani napici", rekla je autorka knjige "Šta jesti", Džoana Blitmen.

Iako proizvođači ove sokove često reklamiraju kao "svježe iscjeđene" ili "bez aditiva", mnogi stručnjaci tvrde da sadržaj nije baš onakav kakvim nam je prikazan na ambalaži.

Američki eksperti objašnjavaju da je voćni sok oduvjek važio za zdravu varijantu, ali da se od početka proizvodnje do danas način proizvodnje, kao i sadržaj ovih sokova značajno promijenio. Tako se, na primjer, danas sok uglavnom čuva u velikim rezervoarima, a kako bi duže ostao svjež iz njega se izvlači kiseonik.

Sa druge strane, pojedini stručnjaci smatraju da su tvrdnje o štetnosti voćnih sokova pretjerane, ali da ih ipak ne treba piti u velikim količinama. "Najvažnija je količina koju unesete u organizam", rekla je nutricionista Azmina Govindži. "Preporučuje se da ipak sok pijete uz obrok, kako vam ne bi naglo podigao nivo šećera u organizmu".

Ona naglašava da količina od 150 mililitara voćnog soka dnevno nije štetna i da se na taj način unose vitamini i tečnost koji su važni za organizam, ali i da bi trebalo da ljudi budu svjesni toga da sok sadrži i šećer.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog