Vijesti

Meholjić: Izetbegović žrtvovao Srebrenicu, neću da se predam Srbiji

BEOGRAD - Hakija Meholjić, protiv kojeg Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu zbog zločina na području Srebrenice, izjavio je da je zvanično Sarajevo žrtvovalo Srebreničane da bi izazvalo NATO agresiju, te da ne namjerava da se preda srpskom Tužilaštvu.

izvor: Srna 

On kaže da je shvatio da je Srebrenica "žrtvovana" prilikom sastanka srebreničke grupe sa liderom muslimana Alijom Izetbegovićem i da se nije ustezao da mu to i kaže.

"Imao sam hrabrosti i odvažnosti, iako suočen sa svim rizicima, da i tada `skrešem u brk` Aliji šta mislim o tako suludim, a ispostavilo se do neba bolnim odlukama", rekao je Meholjić za beogradske "Večernje novosti".

On je dodao da ga upravo zbog toga danas ništa ne može "izbaciti iz kolosijeka", pa ni "vijesti iz Beograda".

"Vijest da se za mene zanima Specijalno tužilaštvo Srbije za ratne zločine mirno sam primio. Neka svako radi svoj posao. U Srebrenici sam i muče me druge muke", rekao je ratni načelnik policijske stanice u Srebrenici.

On je poručio da neće ići pred pravosuđe Srbije, jer se "zna čija je mjesna nadležnost što se tiče spornih događaja, koji se odnose na ovaj dio Republike Srpske i BiH".

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu protiv ratnog komandanta Armije BiH Nasera Orića, Hakije Meholjića i još trojice Bošnjaka zbog sumnje da su na Petrovdan 1992. godine u mjestima Zalazje i Donji Potočari ubili devet srpskih civila.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog