Intervju

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH

Elvedin Begić: Svjetsko fudbalsko prvenstvo nije samo sportsko takmičenje

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Elvedin Begić u intervjuu pojašnjava detalje vezane za odlazak bh. reprezentacije na Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Razgovarali smo i o stanju u Premijer ligi, planovima za 2014. godinu. Kaže da su ove godine uveli novitet reviziju finansijskih izvještaja klubova, te da planiraju da Trening centar FS BiH u Zenici počne da radi u punom kapacitetu.

autor: Frontal

Kako teku pripreme BH fudbalske reprezentacije za nastup na Svjetskom prvenstvu? Da li su poznati svi detalji ?

Poznati su uglavnom svi detalji priprema reprezentacije za nastup na Svjetskom prvenstvu. Trenutno se sprovode sve organizacione aktivnosti koje uključuju smještaj i boravak ekipe u Sarajevu, SAD, te prije i tokom boravka u Brazilu. Već je poznato da će pripreme reprezentacije početi 15. maja i da će se prvi dio obaviti u Sarajevu, nakon toga slijedi nastavak priprema  u SAD-u, gdje je planirano odigravanje i dvije prijateljske utakmice. Treća i posljednja faza priprema pred početak Svjetskog prvenstva obaviće se u Brazilu, u kampu „Casa Grande“, koji je izabran za boravak našeg tima.

Ovo je prvi put da se BH ekipa plasirala na jedno od fudbalskih prvenstava. Koliko pomoći u pripremi i organizaciji imate od Svjetske fudbalske organizacije?

Kad je riječ o Svjetskom prvenstvu pored takmičarskog dijela FIFA  je propisala i pravila koja se odnose na marketinške, medijske i sve druge aktivnosti koje moraju poštovati sve zemlje učesnice. U tom smislu nam je jasno šta je to što kao Savez moramo uraditi kako bi obezbijedili najbolje uslove za učešće našeg tima na ovom takmičenju, ali kako bi na adekvatan način predstavili i BiH. Ovo nije samo sportsko takmičenje, već i prilika da promovišemo svoju zemlju i sve njene resurse i potencijale. FIFA ništa ne prepušta slučaju pa je take već nakon žrijeba u decembru održan jedan tim seminar za zemlje učesnice a u februaru je planiran i posljednji seminar na kojem će se dobiti finalna uputstva i sugestije vezane za različite aspekte  kao recimo takmičenje, bezbjednost, marketing, mediji itd. Naravno tu je i finansijska podrška FIFA-e za sve ove pripremne aktivnosti, putovanja, smještaj ekipe i samo učešće na Svjetskom prvenstvu.

Mnoge domaće fudbalske klubove muči finansijska situacija. Koliko se ovakvo stanje odražava ukupno na stanje u Premijer ligi?

Svakako da finansijska situacija diktira  na neki način kvalitet nogometa a samim tim i kvalitet takmičenja. Kad je riječ o Premijer ligi mislim da smo uradili sve što je bilo neophodno i što je trebalo obezbijediti za organizaciju takmičenja.  Do sada smo obezbijedili sponzora za Premijer ligu, klubovi su dobili i određen broj lopti za treniranje, a trenutno radimo na Projektu unapređenja infrastrukturnih uslova na stadionima klubova Premijer lige. Cilj nam je da omogućimo klubovima ako ne iste a onda približno slične uslove za rad i takmičenje u Premijer ligi. Jedno od pitanja koje se nameće jeste i smanjenje klubova pa ćemo vjerovatno i u tom pravcu razmišljati u narednom periodu.

Od ove godine smo angažovali Revizorske kuće koje ce u procesu licenciranja vršiti reviziju finansijskih izvještaja klubova. Savez snosi troškove revozorskih kuća a želja nam je da dobijemo unificirane, objektivne i Zakonom propisane Revizorske izvještaje klubova kao i da klubovima finansijski pomognemo kako oni ne bi bili izloženi trošku u ovom pogledu.

Koliko su domaći klubovi spremni za evropska klupska takmičenja?

U organizacionom smislu  ima klubova koji ne zaostaju za nekim evropskim klubovima, ali kad je riječ o učešću na međunarodnoj sceni onda tek vidimo koliko su naši klubovi spremni. Uglavnom se učešće bh. klubova završava u prvom ili drugom pretkolu Lige šampiona ili Evropa lige.

Planovi FS BiH za predstojeću godinu?

Imamo puno planova, ali u ovom trenutku prevashodno želimo da obezbijedimo neophodne uslove za Svjetsko prvenstvo. U septembru mjesecu počinju i kvalifikacije za EP u Francuskoj 2016., što znači da ćemo morati  u organizacionom smislu biti spremni za neke novine koje je UEFA pripremila. Naravno ne smijemo zaboraviti ni ostale selekcije NS/FS BiH, kojima takođe počinju pripreme i učešća na različitim takmičenjima, te da za sve njih treba obezbijediti odgovarajuće uslove. Planiramo da Trening centar NS/FS BiH u Zenici počne da radi u punom kapacitetu, te između ostalog i to da u ovoj godini pronađemo nove načine za pomoć klubovima u takmičenju, unaprijeđenje omladinskog prvenstva, ženske i futsal lige.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog