Vijesti

Za rođenje četvrtog djetata 450 KM

BANJALUKA- Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske ove godine će povećati jednokratnu novčanu naknadu majkama za rođenje četvrtog djeteta sa dosadašnjih 400 KM na 450 KM, dok će naknada za trećerođeno dijete ostati nepromijenjena i iznosiće 600 KM.

izvor: Srna

Budžetom Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske za ovu godinu na poziciji "Fond treće i četvrto dijete" predviđena su sredstva od 900.000 KM, namijenjena majkama kao jednokratna novčana naknada prilikom rođenja trećeg, odnosno četvrtog djeteta u tekućoj godini.

Novčana pomoć se isplaćuje majkama sa prebivalištem u Republici Srpskoj bez obzira na mjesto porođaja, kao mjera pronatalitetne politike Vlade Srpske, koja je predviđena Strategijom za razvoj porodice u Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se dodaje da materijalni status porodice nema uticaja na ostvarivanje ove naknade, jer je riječ o klasičnoj pronatalitenoj materijalnoj mjeri.

Resorno ministarstvo isplaćuje naknadu posredstvom Javnog fonda za dječiju zaštitu majkama koje u tekućoj godini rode treće, odnosno četvrto dijete.

"U ovu naknadu nije uračunat iznos koji isplaćuje Javni fond za dječiju zaštitu na ime naknade za opremu novorođenčeta", poručuju iz resornog ministarstva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog