Zdravlje

Đumbir jača imunitet, ublažava mučnine i liječi glavobolju

Ovaj ljekovit i zdrav začin možemo nabaviti u skoro svakoj radnji. Đumbir jača imunitet, ublažava mučnine i liječi glavobolju

Izvor:Pressonline

Za ljekovita svojstva đumbira ljudi znaju više od 3.000 godina. Ovaj začin vodi porijeklo iz Azije, ali se najviše gaji i koristi u Indiji.
Danas ga možemo nabaviti u bilo kom većem supermarketu.

Đumbir sadrži dosta ljekovitih koncentrovanih minerala i vitamina, a najviše ih ima u korjenu. Kinezi su ga od davnina koristili protiv bolova u stomaku, reume, zubobolje i mučnine. Konfučije ga je redovno konzumirao zbog zdravlja, ali i zbog afrodizijačkog dejstva. Kineskinje vijekovima koriste đumbir u prvim mjesecima trudnoće da bi ublažile mučnine.

Specifična orijentalna aroma đumbira svakom jelu će dati pikantnu notu i čini ga zaista posebnim.

Evo nekoliko prijedloga kako da uvrstite đumbir u redovnu ishranu:

Čaj od đumbira

Priprema se izuzetno lako. Svjež koren đumbira (koji možete kupiti u bilo kom većem supermarketu) oljuštite oštrim nožićem i isijecite 1-2 tanka listića koje stavite u šolju. Nalijte vrućom vodom i kad se malo prohladi popijte ga.

Đumbir kao začin

Koristite onaj u prahu i začinite svako kuvano jelo (paprikaš, gulaš, punjene paprike...). Đumbir je ljutkast, pa pazite da ne pretjerate. Takođe, u tom slučaju nema potrebe da dodajete biber.

Ojačajte imunitet

Sitno narendajte dva svježa korena đumbira i pomješajte sa 1/2 kg meda. Konzumirajte 3-4 puta dnevno drvenom kašičicom. Ova moćna mješavina sačuvaće vas od raznih virusa i podići vam imunitet za samo nekoliko dana. Preporučuje se ljudima koji su preležali neku težu bolest ili završili hemoterapiju i zračenje.

Eliksir od đumbira i bijelog luka

Sitno isjeckajte korjen đumbira i bijeli luk (ili narendajte) i stavite u teglu zajedno sa dva limuna koja ste prethodno oprali i isjekli na kriške. Prelijte mješavinu limunovim sokom i medom. Pustite da odstoji nedjelju dana na sobnoj temperaturi, a zatim procijedite kroz gazu. Konzumirajte nekoliko puta dnevno.

Protiv reume

Korjen svježeg đumbira narendajte i pomiješajte sa čašom svježeg soka od ananasa. Kuvajte na srednjoj temperaturi 15 minuta, a pred kraj dodajte jednu kašiku meda. Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.

Sok od đumbira

Stavite u blender 1-2 cm svježeg korjena đumbira, svjež limun, nekoliko šargarepa i jednu očišćenu jabuku. Dodajte vode i popijte kao sok.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog