EU integracije BiH

Izvoz mlijeka u EU:

Bosna i Hercegovina kasni na mliječnom putu ka Evropskoj uniji

Prisustvo na tržištu Evropske unije za poljoprivredne proizvođače i administraciju u Bosni i Hercegovini predstavlja veliki izazov, jer se moraju ispoštovati evropski standardi u procesu proizvodnje i kontrole kvaliteta proizvoda životinjskog porijekla. BiH ispunjava uslove da na tržište EU plasira samo med i ribu.

autor: Frontal

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju situacija za poljoprivredne proizvođače je postala nepovoljnija jer do prvog jula prošle godine od ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku oko 40 odsto predstavljali su proizvodi životinjskog porijekla. Najizraženiji problem imaju bosansko-hercegovački proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda.

Istekli rokovi

Iako je unazad nekoliko godina ulazak Hrvatske u Uniju bila neminovnost i pitanje dana, BiH je pala na ispitu kada je u pitanju izvoz mlijeka. Znalo se da prolaznu ocjenu za prošlogodišnji julski rok BiH neće dobiti, pa se kampanjski pristupilo januarskom.

U toku desetodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini koji je okončan 31. januara inspektori  Evropske unije za hranu i veterinarstvo /FVO/ izvršili su provjere opštih i posebnih zahtjeva higijene hrane i organizaciju službenih kontrola za proizvode i objekte za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU.

Zadovoljni smo. Saopšteni su nam nedostaci

Oni se nisu pojavljivali u javnosti, ali su dali dovoljno informacija resornim ministrima na nivou BiH i enitteta da zbog uloženih napora „ublaže“ stav da se mlijeko u Evropsku unjiu neće moći izvoziti do daljnjeg.

"Možemo biti veoma zadovoljni. Saopšteni su nam i nedostaci i aktivnosti koje trebamo da provedemo da bi dobili zeleno svjetlo za izvoz", istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić nakon završetka kontrole FVO inspektora.

"Očekujemo finalni zvanični izvještaj FVO-a. Učinićemo sve da što prije ispunimo preostale zadatke i otklonimo nedostatke koji su primarno tehničkog karaktera, te u narednih nekoliko mjeseci dođemo do cilja", naveo je Tučić i dodao da se ne može govoriti o detaljima, jer je takva politika FVO.

I ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić je izrazio zadovoljstvo preduzetim aktivnostima i naveo da je u nekoliko proteklih mjeseci uložen veliki napor da se otklone nedostaci u objektima za proizvodnju i preradu mlijeka.

"Na dobrom smo putu. Mjere koje ćemo dalje preduzimati ići će u pravcu da u dogledno vrijeme imamo objekte koji će imati sve elemente i standarde kako bi bili konkurentni sa zemljama EU", naglasio je Mirjanić.

Njegov kolega iz Federacije BiH, Jerko Ivanković Lijanović je u ime svih prisutnih obećao da će učiniti sve da „dođemo što prije do datuma kada ćemo obavijestiti proizvođače da je moguć izvoz mlijeka“.

Prozvodnja mlijeka može biti najperspektivnija grana

Proizvođači, s druge strane, su ubijeđeni da je, što se njih tiče, posao oko ispunjavanja uslova završen.

„Oni traže da se poštuju propisi Evropske unije, ali i vlastita regulativa, vlastiti zakoni. Glavna, da kažemo, stavka je da ima sljedivost proizvodnje - da se može pratiti mlijeko koje je proizvedeno na farmi do mljekare, od mljekare do police, od police do potrošača. Mi smo to pokazali da možemo, da imamo svu evidenciju, da imamo umatičena grla, da imamo valjane objekte, hranu i sve ostalo što su oni tražili. Prema tome ništa nema da je traženo  da nismo ispunili“, rekao je za Frontal Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

Za Usorca je prizvodnja mlijeka najperspektivnija grana u  čitavoj BiH.

„Veliki broj ljudi može da se zaposli. Možemo stvoriti i višak proizvoda i možemo iskoristiti prirodne resurse. To su naše njive, pašnjaci koji su zakorovljeni i koji se već dugi niz godina ne koriste. Treba pristupiti uređenju tih površina jer travu ako pokosite ona će biti iskorištena. Stoka će je iskoristiti. Ako je ne iskoristite ona će da istruli na njivi. I opet raste. To je nešto što se obnavlja, ali da bi se obnavljalo morate to i koristiti. Samo radom možemo smanjiti deficit BiH prema svijetu.“

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za resor veterinarstva Radmila Čojo izjavila da u narednom periodu treba da budu usvojeni zakoni o veterinarstvu, o hrani i o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

"Neophodno je i jasnije definisati nadležnosti u službenim kontrolama i obezbijediti jasan komandni lanac, odnosno organizaciju veterinarske inspekcije".

Ona je naglasila da su navedeni zakoni sačinjeni, harmonizovani sa EU i da su u proceduri usvajanja u Savjetu ministara BiH.

Premijer Republike Srpske, Željka Cvijanović nakon ovonedjeljnog sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Peterom Sorensenom, izjavila da je razočarana zbog neispunjavanja uslova za izvoz mlijeka u Evropsku uniju.

"Naravno da smo razočarani činjenicom da nisu ispunjeni uslovi za izvoz mlijeka, ali znamo da se nigdje nije desilo da do toga dođe nakon prve velike inspekcije. Postoji određeni akcioni plan kada je u pitanju Republika Srpska, mi znamo na koji način se dalje ponašati i sarađivati sa proizvođačima mlijeka, da bismo mogli da ispunimo uslove", dodala je Cvijanovićeva.

Prognoze neizvjesne

Zvaničan izvještaj se prema riječima nadležnih u Kancelariji za veterinarstvo BiH može očekivati krajem februara i može se stoprocentno zaključiti da neće biti pozitivan. Između provedene inspekcijske kontrole i izdavanja odobrenja prođe između 6 mjeseci i godina dana.

Kada FVO konstatuje pozitivne rezultate izvještaj se šalje na usaglašavanje svim članicama EU, što iziskuje dodatno vrijeme. Imajući sve to u vidu prognoze kada bi se mlijeko i mliječni proizvodi mogli naći na evropskoj trpezi su nezahvalne.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog