Vijesti

Ambasada SAD - Protesti su izraz nezadovoljstva građana u Federaciji BiH

Prošlosedmični protesti u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i drugim gradovima Federacije BiH, te u Distriktu Brčko izraz su nezadovoljstva građana sa trenutnom ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom u Federaciji BiH, kao i generalno u Bosni i Hercegovini, navodi se u izjavi ambasade Sjedinjenih Američkih Država povodom protesta koju prenosimo u cjelini

Već odavno pozivamo građane Bosne i Hercegovine da putem građanskog aktivizma i učešća na izborima traže odgovornost svojih izabranih predstavnika. Mi smo podržavali i nastavit ćemo da podržavamo pravo građana BiH na okupljanje i mirne proteste. Snažan javni diskurs i dvosmjerni dijalog između građana i lidera najjasniji su znakovi zdrave demokratije.

U isto vrijeme, moramo osuditi svaki vid nasilja. Nasilje protiv učesnika protesta, policije, novinara i javne imovine neprihvatljivo je i mora prestati. Upotreba nasilja odvlači pažnju od ključne poruke koju velika većina učesnika protesta želi da prenese – da su reforme neophodne odmah.

Vladini zvaničnici imaju odgovornost da saslušaju i uzmu u obzir veoma opravdane zahtjeve građana za reformama. Pozivamo zvaničnike na svim nivoima vlasti u BiH da zahtjeve građana ozbiljno uzmu u obzir, da odbace pokušaje da se protesti koriste za širenje straha i promoviranje nacionalističkih težnji, te da se približe u nastojanjima da pronađu neophodne kompromise kako bi BiH krenula naprijed. Neophodne reforme mogu i trebaju doći iz institucija BIH i moraju poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, države koja je sastavljena od dva entiteta i Brčko distrikta.

U danima koji su pred nama, očekujemo da bh. lideri obezbijede mir i da saslušaju i poštuju građane. Ima još mnogo posla da se uradi da bi BiH postala prosperitetna i istinski demokratska zemlja, u kojoj institucije i politički lideri služe građanima na efikasan i odgovoran način.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog