Vijesti

Davidović: Brisel u šoku zbog posljednjih dešavanja u BiH

Brisel je još u fazi šoka zbog posljednjih dešavanja u Bosni i Hercegovini, izjavio je šef Misije BiH pri EU Igor Davidović istakavši da u Uniji nisu očekivali slike iz BiH koje su se vidjele tokom rušilačkih demonstracija 7. februara.

Izvor: RTRS

Davidović je dodao da zvanični Brisel polako prelazi u fazu preispitivanja svoje politike prema BiH i u potrazi su za odgovorima na pitanja da li oni barem dijelom mogu pomoći zemlji da se izvuče iz situacije u kojoj se trenutno nalazi.

"Poruka će biti jasna i nepromijenjena: 'BiH ima perspektivu članstva, pomozite nam da vam pomognemo da se ta perspektiva i ostvari'", naveo je Davidović u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Smatra da je još rano reći kakave mjere sprema Brisel, ali ono što je vjerovatno jeste, kaže, da te mjere neće biti u vidu novih sankcija koje su se, kako je rekao, ovih dana pokazale neproduktivnim.

"EU treba da omogući jače prisustvo BiH u Briselu, a to može samo kroz stvaranje preduslova za otvaranje pregovora o članstvu", istakao je Davidović, dodajući da je EU trenutno u potrazi za politikom prema BiH.

Prema njegovim riječima, u Briselu proteste u više gradova Federacije BiH I Sarajevu ocjenjuju kao izraz nezadovoljstva društvenom i ekonomskom situacijom.

Nasilje se, kaže, gleda i analizira sa velikom pažnjom jer svi su svjesni krhke situacije u BiH.

"U Briselu su oprezni kada je u pitanju pozadina nasilnog dijela protesta, a što se tiče pozadine mirnih protesta držim da je visoka predstavnica Ketrin Ešton u svom obraćanju Evropskom parlamentu jasno rekla da je šokirana navodima u BiH da EU stoji iza njih", rekao je Davidović.

BiH diplomata kaže da ne vjeruje da će EU popustiti u svojim zahtjevima i da će insistirati na potpunom sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog