EU integracije BiH

File: EU završila svoju misiju u vezi sa odlukom »Sejdić-Finci«

SARAJEVO - EU je zaključila svoj angažman u procesu provođenja odluke "Sejdić i Finci" i to je sada isključivo stvar institucija BiH, izjavio je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje Štefan File.

izvor: Srna

"Ovo je trenutak da političari u BiH preuzmu inicijativu u ovom predmetu", poručio je File na konferenciji za novinare, nakon sastanka s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

Evropski komesar za proširenje je rekao da BiH trenutno krši svoje međunarodne obaveze, a da odgovornost za to snose njeni politički lideri.

"Ovo je sramota za političare u BiH, jer su veoma neodgovorno pristupili realizaciji odluke Suda u Strazburu", naglasio je File.

Prema njegovim riječima, sinoćnji sastanak sa liderima iz BiH u Sarajevu bio je veoma razočaravajući.

Primjena odluke "Sejdić-Finci", smatra File, nije ni umišljeno niti virtuelno pitanje, već međunarodna obaveza BiH na njenom putu ka EU.

On je upozorio da su konkretne posljedice kraha političkih pregovora o ovom pitanju izostanak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i nemogućnost podnošenja kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU.

File nije odgovorio novinarima ko u BiH koči provođenje ove odluke, a ko je sve vrijeme predan tom procesu.

On je dodao da će o svim ovim stavovima obavijestiti visokog predstavnika za bezbjednost i spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i Savjet za spoljnu politiku EU.

Odgovarajući na pitanja novinara, File je naglasio da je debakl pregovora o odluci "Sejdić-Finci" poraz političara u BiH, a ne njegov "lični neuspjeh".

On je zaključio da će i pored svega EU i dalje ostati predana u nastojanju da podrži BiH na njenom evropskom putu.

File se danas u Sarajevu sastao i sa predstavnicima plenuma građana u Sarajevu, za koje je rekao da s pravom traže više posla, efikasnije pravosuđe i fer i demokratsko društvo, ali ni u kom slučaju nije opravdano da svoje probleme rješavaju nasiljem.

Evropski komesar za proširenje Štefan File istakao je da povlačenje EU iz traženja rješenja za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" ne znači i prestanak angažmana EU u BiH.

"To sam rekao i jutros na sastanku sa predstavnicima građanskog društva, kao i na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, te entitetskim premijerima", rekao je File.

On je dodao da je ove susrete iskoristio da svoje sagovornike obavijesti o tri inicijative koje EU planira da preduzme u bliskoj budućnosti, a od kojih će koristi imati BiH i njeni građani.

File kaže da u cijelom regionu, kako je i najavljeno prošlog oktobra kada je objavljena strategija proširenja EU, Evropska komisija premješta fokus na jačanje ekonomskog upravljanja.

"Ova inicijativa će biti pokrenuta u Londonu narednog ponedjeljka i BiH će biti jedna od prvih zemalja koja će imati koristi od ovog programa", rekao je File na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

On je istakao da će EU pomoći BiH da pripremi program za ekonomske reforme koje će unaprijediti reforme i aktivnosti za borbu protiv nefunkcionalnog tržišta rada u BiH, te za unapređenje bolje korordinacije u pitanjima koja se tiču ekonomskih i fiskalnih politika i da bi se stvorilo bolje poslovno okruženje u BiH.

"Sa istim ciljem planiramo da predložimo i programe za jačanje konkurentnosti i rasta, programe koji treba da unaprijede reforme u sektorima transporta, telekoma i energetike, programe koje će omogućiti investicije i rast zaposlenosti", precizirao je File.

Provođenje ovih programa, objasnio je File, biće u vezi sa aktuelnim i budućim programima pretpristupne pomoći /IPA/.

"Upravo u ovom kontekstu dogovorili smo osnivanje zajedničke radne grupe BiH i EU koja treba da ubrza provođenje projekata u BiH koje finansira EU", rekao je File, navodeći da EU trenutno u BiH ima projekte vrijednosti oko 210 miliona evra, kao i sredstva od skoro 150 miliona evra programiranih za projekte koji još nisu potpisani.

Prema njegovim riječima, ovi projekti bi trebalo da proizvedu jasnu ekonomsku i socijalnu korist za BiH, između ostalog podršku malim i srednjim preduzećima, veći broj programa koji se bave socijalnom inkluzijom, brže procesuiranje slučajeva na sudovima i efikasniju upotrebu budžetskog novca.

Evropski komesar za proširenje svoje sagovornike danas je obavijestio da će strukturisani dijalog o pravosuđu biti proširen na neke elemente poglavlja 23 pravnih tekovina EU, koje se bavi fundamentalnim pravima i pravosuđem, pri čemu se prvenstveno misli na borbu protiv korupcije.

"Naš plan je da u potpunosti uključimo građansko društvo u ove aktivnosti", dodao je File i najavio da se za početak marta planira sastanak koji bi bio posvećen ovoj novoj aktivnosti.

File je konstatovao da je odsustvo mehanizma koordinacije posljedica nepostojanja političke volje u BiH i da bez ovog mehanizma neće biti jednostavno doći do rezultata inicijativa koje je naveo.

On je ocijenio ohrabrujućim da su Bevanda, Cvijanovićeva i Nikšić danas izrazili spremnost za rješavanje socijalno-ekonomskih problema u BiH.

File je najavio da će biti nastavljeno proširenje kapaciteta saradnje BiH i EU, što podrazumijeva i uključivanje građanskog društva, te apelovao na političare da budu odgovorniji u svom poslu.

Cvijanovićeva, Nikšić i Bevanda nisu se obratili novinarima nakon sastanka sa Fileom.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog