Tehnologija

Google izdao smartphone sa 3D senzorima

Google je predstavio prototip smarphonea sa "prilagođenim hardwareeom i softwareom" koji omogućava kreiranje 3D mapa korisnikove okoline.

Izvor:Indikator

Senzori uređaja dozvoljavaju više od 250.000 3D mjerenja svake sekunde i ažuriranje pozicije u realnom vremenu.

Google je naveo da potencijalno aplikacije mogu uključivati unutrašnje mapiranje, pomažaući osobama s oštećenjem vida kretanje nepoznatim zatvorenim mjestima bez pomoći.

Google je ponudio 200 prototipova za programere koj žele praviti aplikacije za ovaj uređaj.

Iz kompanije su kazali da je njihova jedinica za napredne tehnologije i projekte (ATAP) razvila telefon kao dio projekta nazvanog Project Tango kao pomoć istraživačima u različitim institucijama.

Mi smo fizički počeli da živimo u 3D svijetu. Ipak, naši mobilni uređaji pretpostavljaju da fizički svijet završava na ivicama ekrana, kazali su iz kompanije.

Cilj projekta Tago je davanje mobilim uređajima ljudskh razmjera prostora ili pokreta. Mi smo otvoreni da stavimo rane prototipove u ruke programera koji mogu zamisliti mogućnosti i pomoći da pretvorimo te ideje u stvarnost, dodali su

Različite firme, ukljujučujući Google, u potrazi su za novim tehnologijama. Sa svoje strane Google je izdao Google Glass - intelignetne naočale koje će se naći u prodaji do kraja ove godine

Ranije ove godine, firma je rekla i da radi na "pametnim kantakt sočivima" koje mogu mjeriti nivo glukoze u suzama.

Takođe, u januaru, kupili su DeepMind, britansku firmu koja se specijalizovana u umjetnoj inteligenciji za 400 miliona funti.

Prema DeepMindovom websajtu, oni grade "snažne algoritme opće namjene".

Analitičari kažu da firme traže načine da pomognu napredak u tehnologijama za praktičnu upotrebu u svakodnevnom živtu u nastojanju da privuku više kupaca.

Fokus nije samo na hardwareu ili uređeju, nego  na onome što gadget može učiniti, kaže za BBC Bryan Ma, potpredsjednik firme ta istraživaje IDC.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog