Vijesti

Misija OSCE-a u BiH predstavila Mapu procesuiranih ratnih zločina u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je danas u Sarajevu Mapu procesuiranih ratnih zločina u BiH.

izvor: RadioSarajevo.ba 

Mapa procesuiranih ratnih zločina u BiH predstavlja jedinstveni Internet-instrument kojim se omogućava direktan pristup baznim informacijama o svim pravomoćno okončanim predmetima ratnih zločina u BiH, na brz, efikasan i transparentan način.

Pristup web-stranici warcrimesmap.oscebih.org, koju je razvila i pokrenula OSCE-ova misija u BiH, omogućava uvid u osnovne informacije koji se odnose na 240 okončanih suđenja za ratne zločine pred sudovima u BiH tokom posljednjih deset godina, uključujući podatke o lokaciji/mjestu počinjenja zločina, epilog suđenja, vinovnike sudskog postupka, sažetak optužnice...

Kako je u uvodnom dijelu prezentacije istaknuo šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Flečer M. Barton, Mapa procesuiranih ratnih zločina u BiH korespondira s ciljevima Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, koji podrazumijevaju maksimalnu transparentnost i efikasnost, a u širem smislu i visoke standarde pravde i pravičnosti, kao i jačanje procesa povjerenja i pomirenja u BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog