Tehnologija

Predstavljen Galaxy S5: Otiskom prsta ćete kupovati preko interneta (VIDEO-FOTO)

Najveći proizvođač Android telefona na svijetu svakako zna prirediti šou, a i ovog puta su odradili sjajan PR posao, te maksimalno podizali hype pred najave potencijalnog predstavljanja Galaxy S5 modela.

Izvor:Večernje novosti

Konačno je došao i Unpacked5 event; Samsung je predstavio svijetu izgled svog novog flagship uređaja, piše Info.ba.

Prva stvar koju možemo primjetiti je jako sličan izgled prethodniku, što znači da nije bilo nekih velikih izmjena, bar sa prednje strane. I dalje je tu veliki SuperAMOLED ekran full HD rezolucije, koji je blago povećan na 5,1" dijagonalu.

Galaxy S5 vrlo je sličan Appleovom iPhone-u 5 - glavna tipka na prednjoj strani uređaja je ujedno i skener otiska prsta, pa svoj smartphone vlasnik može lako otključati bez lozinki. No skener ima i drugu funkciju - uz pomoć njega moći će se obavljati i internet kupovina i to u partnerstvu s PayPalom.

Pored toga, S5 i dalje odiše luksuzom, a unutar Home dugmeta se ovaj put sakrio i čitač otisaka prstiju.

Zadnja strana je mnogo zanimljivija: nazad se nalazi soft touch plastika sa "izbušenim" motivima, tako da bi uređaj sada trebao mnogo bolje ležati u ruci i dati nešto elegantniji osjećaj, za razliku od S3 i S4 modela koji su bili prelagani i pomalo "jeftini" na dodir.

Konačno, USB port verzije 3.0 sada dolazi ta zaštitnim poklopcem, te je S4 u defaultnoj verziji već dobio sertifikate za otpornost na prašinu i vodu.

Ispod "haube" je takođe došlo do dosta izmjena, te je Samsung prvo ponudio TouchWiz verziju Android KitKata u verziji 4.4.2, donijevši i neke zanimljive modifikacije OS-a poput svoje kopije Flipboarda, veće integracije sa S Health i fitness uslugama, kao i novi Settings meni sa zaobljenim ikonama.

Naravno, s obzirom na sav potencijal koji se stavlja u Galaxy Gear modele, teško je bilo za povjerovati da Samsung neće jako napasti na segment fitness aplikacija i usluga, pa je u S5 model ugrađen i monitor za otkucaje srca, a koji je kao zaseban uređaj još uvijek solidno drži cijenu.

S druge strane, hardver je doživio blage, ali osjetne izmjene u obliku jačeg 2,5 Ghz quadcore procesora, 2 GB RAM-a, kao i novom baterijom koja će nuditi za 20% veću autonomiju, uz novi low-power mod za rad "na rezervi".

Konačnu listu inovacija zatvara kamera, koja sada ima senzor od 16 megapiksela, kao i 4K mogućnost snimanja; sada podržava real-time HDR HDR procesiranje za bolje fotografije u uslovima kombinovanog osvjetljenja.

Galaxy S5 će se, navodi Info.ba, u prodaji naći u aprilu i dolaziće u četiri boje - crnoj, bijeloj, plavoj i zlatnoj, ali je cijena ostala nepoznata.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog