Vijesti

Ćeranić: Najveće demonstracije treba očekivati 1. maja u Banjaluci

BANJALUKA - Ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić smatra da su mogući protesti u Republici Srpskoj s ciljem stvaranja poluratnog stanja i da najveće demonstracije treba očekivati 1. maja u Banjaluci - na datum kojim se može manipulisati kao praznikom obespravljenih radnika.

izvor: Srna 

"Vlasti Republike Srpske biće optuživane da izmišljaju unutrašnje i spoljne neprijtelje, da bi javnosti skrenuli pažnju sa ekonomskih i socijalnih problema. U trećem talasu, cilj će biti da se postigne ono što nije ostvareno u prethodna dva – Molotovljevi kokteli treba da lete ka zgradi Vlade Republike Srpske, koja je postala simbol Srpske", kaže Ćeranić.

On je za "Pres Republika Srpska" rekao da će u takvoj atmosferi strani mediji optužiti "nacionalističku Dodikovu policiju" za brutalnost, a predsjednika Srpske porediće sa Gadafijem.

Ćeranić smatra da je animozitet između vlasti i opozicije Republike Srpske veoma opasan, jer se taj odnos reflektuje na šire društvene slojeve i zbunjuje, te narod više ne zna kome bi vjerovao.

"Specijalni rat protiv Republike Srpske vodi se najmodernijim sredstvima koja se na tom polju koriste: stimulisanim medijima i odabranim nevladinim organizacijama. U strateškom smislu, zadaci su da se stvori atmosfera nepovjerenja u institucije Srpske, stanje nesigurnosti i apatije, a s tim ciljem se kontinuirano ukazuje na velike razmjere korupcije, tešku ekonomsku situaciju i bogaćenje nosilaca važnih funkcija", rekao je Ćeranić.

On je dodao da su nevladinim organizacijama dati nalozi za organizovanje protestnih šetnji i drugih vidova javnog reagovanja, a od odabranih medija se očekuje da objave konkretnu informaciju ili obavještenje o mjestu i vremenu okupljanja građana.

Ćeranić smatra da će demonstranti dobiti pomoć "otporaša" iz reda Srba iz Srbije koji su prošli obuku, pokušaće se animirati radnici nekad zaposleni u velikim sistemima i studenti, a logistika i "rušioci" doći će sa strane.

"Ne treba isključiti mogućnost da pojedini demonstranti budu naoružani i da neko nastrada u incidentu koji će napraviti ljudi u kapuljačama, koje smo vidjeli na sarajevskim ulicama", istakao je Ćeranić.

Ćeranić je naveo da kod Banjalučana treba podstaknuti lokalpatriotizam.

"Pokazao se kao veoma efikasan kada su 1997. pokušali da ruše njihov grad."

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog