Region

Srbiji zajam od Emirata vrijedan milijardu dolara

BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je da prihvati zajam od Ujedinjenih Arapskih Emirata vrijedan milijardu dolara, pod veoma povoljnim uslovima, uz procjenu, koju je iznio prvi poptredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, da će time biti ušteđeno oko 300 miliona evra.


izvor: Tanjug

Ministar finansija Lazar Krstić, koji će danas u Abu Dabiju potpisati ugovor o kreditu, rekao je da će Srbija na godišnjem nivou uštedjeti po 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina.

"U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet", istakao je ministar finansija na otvorenoj sjednici vlade.

"Zahvaljujući dobrim političkim odnosima i vezama sa vladom Abu Dabija i sa šeikom Muhamedom uspjeli smo da za građane Srbije taj novac obezbijedimo", rekao je Vučić na sjednici vlade."Ljudi u Srbiji treba da znaju da nikada ništa ovako povoljno nismo dobili ni od koga, nijedan zajam koji bi bio ovako dobar i pod ovako povoljnim uslovima kao što je ovaj", rekao je Vučić.

Krstić je naveo da je zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva odsto, rok dospijeća od deset godina, i da se sa otplatom kreće šest mjeseci od datuma povlačenja novca

"Glavnica se ne otplaćuje do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu", istakao je ministar.

On je objasnio da će novac biti prebačen u jednoj tranši onog momenta kada Srbija ispuni uslove za to, odnosno kada skupština ratifikuje kredit, vjerovatno početkom drugog kvaratala 2014. godine.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog