EU integracije BiH

EU izdvaja 3,5 miliona za osnaživanje parlamenta

SARAJEVO - U Sarajevu će danas zvanično biti obilježen početak projekta "Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU", koji sa 3,5 miliona evra finansira EU kroz IPA 2012.

izvor: 

U naredne dvije godine, kroz ovaj projekat koji predstavlja tvinig partnerstvo između BiH, Mađarske i Francuske, intenzivno će se raditi na podizanju nivoa institucionalne sposobnosti Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ i Skupštine Brčko distrikta za brže evropske integracije BiH.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je projekat podijeljen na komponente, u okviru kojih je predviđeno približno 150 konkretnih aktivnosti.

Komponente su "Jačanje kapaciteta za strateško vođstvo u procesu evropskih integracija i dijalog sa Evropskim parlamentom", "Jačanje mehanizama nadzorne funkcije parlamenta i unapređenje saradnje sa vladom u EU pristupnom procesu", "Povećanje učešća civilnog društva i vidljivost uloge parlamenata u procesu pristupanja".

Tu su i komponente "Uspostavljanje saradnje i koordinacije između Parlamentarne skupštine BiH, entitetskih parlamenata i Skupštine Brčko distrikta", "Jačanje kapaciteta članova parlamenata i parlamentarnih službi" i "Unapređenje upravljanja ljudskim potencijalima".

U Parlamentarnoj skupštini BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH biće na permanentnoj osnovi angažovan desetočlani mađarski projektni tim, dok će na projektu sarađivati oko 100 eksperata iz 11 zemalja članica EU.

Osim parlamenata Mađarske i Francuske, projekat i mađarsko-francuski konzorcijum zvanično podržava još osam parlamenata zemalja članica EU, koji će biti aktivno uključeni i u njegovo provođenje.

Zvaničnim programom predviđeno je obraćanje specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića, predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića.

Na skupu bi trebalo da govore i predsjednik Skupštine Mađarske Laslo Kever, predsjednik Grupe prijateljstva sa BiH i poslanik u Parlamentu Francuske Marsel Rogemont, predsjedavajući domova Parlamenta FBiH i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog