Vijesti

Bez dogovora o upravljačkoj strukturi Instituta za nestala lica BiH

BANJALUKA - Radna grupa za izmjene i dopune Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica BiH nije postigla konačan dogovor o upravljačkoj strukturi Instituta, izjavio je Srni član ove grupe u ime Republike Srpske Milorad Kojić.

izvor: Srna

"Na petom sastanku vratili smo se na početak rasprave, jer Federacija BiH /FBiH/ smatra da treba da ostane direktor i dva zamjenika direktora Instituta za nestala lica BiH, pravdajući to smanjenjem troškova u ovoj instituciji, što je za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo", rekao je Kojić, koji je i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. 

On smatra da ovo nije opravdan argument, jer će smanjivanje finansijskih troškova Instituta još više usporiti proces traženja nestalih. 

Prema njegovim riječima, stav Republike Srpske je bio da se promijeni upravljačka struktura Instituta za nestala lica BiH u dijelu koji se odnosi na kolegijum direktora, Upravni i Nadzorni odbor Instituta. 

"Republika Srpska je tražila i veće učešće institucija Srpske u izboru članova kolegijuma direktora, Upravnog i Nadzornog odbora Instituta", naglasio je Kojić. 

On je podsjetio da je na četvrtom sastanku Radne grupe razgovarano o mogućim kompromisima, odnosno da Vlada FBiH napravi ustupak u dijelu da ostane Upravni odbor Instituta, a da Republika Srpska napravi ustupak u dijelu koji se odnosi na ukidanje Nadzornog odbora Instituta, čije bi poslove preuzela revizija. 

"Na ovom sastanku bili smo blizu određenog dogovora da vlade Republike Srpske i FBiH i Savjet ministara BiH imenuju predstavnike u Upravni odbor Instituta", rekao je Kojić i dodao da nikada neće praviti kompromis na štetu Republike Srpske i porodica poginulih iz Srpske. 

Kojić je istakao da ostaje da članovi Radne grupe na jednom od narednih sastanaka, nakon konsultacija u Vladi FBiH, pokušaju približiti stavove u vezi sa pitanjima upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog