Vijesti

Sorensen: Važna saradnja Trebinja i Dubrovnika

TREBINJE - Evropska unija će nastaviti da pomaže u realizaciji određenih projakata u Trebinju, jer ova lokalna zajednica i cijela regija imaju potencijale za razvoj, rekao je danas u ovom gradu specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

izvor: Srna

"Energetski sektor, poljoprivreda i turizam, te blizina Crne Gore i Hrvatske, koja je turistički magnet, potencijali su koje Trebinje može da iskoristi", istakao je Sorensen nakon sastanka sa trebinjskim gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem. 

Podsjećajući na projekte koji su na ovom području realizovani sredstvima EU, Sorensen je rekao da se uvjerio u rezultate tih investicija i napomenuo da je prije 15-tak dana u Trebinju pokrenut i novi projekat postavljanja turističkih i saobraćajnih znakova koji omogućavaju lakše snalaženje na ovom području. 

Sorensen je kao veoma važan faktor za razvoj Trebinja i cijele regije naveo saradnju sa Dubrovnikom, ističući da je u posljednje vrijeme primjetan napredak, s obzirom na broj turista koji iz Hrvatske dolaze u Trebinje. 

"Iz naših ulaganja u ovo područje vidljivo je da mi vrlo ozbiljno razmatramo mogućnost saradnje sa Hrvatskom, zbog ogromnog priliva turista u ovo područje", dodao je Sorensen. 

Sorensen je danas sa ambasadorima više zemalja posjetio Okružni sud u Trebinju i Regulatornu komisiju za električnu energiju Republike Srpske, u koje je, kako je rekao, EU uložila određena sredstva. 

Specijalni predstavnik EU u BiH Sorensen posjetiće danas i rezervoar "Krš" - vodovod koji se finansira sredstvima EU. 

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević zahvalio je Sorensenu i diplomatama na dosadašnjoj pomoći u realizaciji više projekata koji su doprinijeli razvoju ove lokalne zajednice. 

Vučurević je zahvalio na finansiranju izgradnje novog vodovoda - ključnog projekta za građane, kao i na podršci od IPA fondova. 

"Nadam se da ćemo u saradnji sa predstavnicima EU i zapadnim zemljama naći mogućnosti da naše prirodne resurse na pravi način iskoristimo za dobro građana Trebinja i cijele Hercegovine", istakao je Vučurević. 

U delegaciji sa Sorensenom bili su ambasador Španije Maria Aurora Mejia Eraskvin, Austrije Martin Pamer, Rumunije Filip Teodoresku, Hrvatske Ivan Del Vekio, šef Diplomatskog predstavništva Belgije Žan-Pjer Bibuk i zamjenik šefa misije Francuske u BiH Fransoa Legue. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog