Vijesti

73 godine od izbijanja Drugog svjetskog rata na tlu nekadašnje Jugoslavije

BEOGRAD - Danas se navršava 73 godine od izbijanja Drugog svjetskog rata na tlu nekadašnje Jugoslavije, koji je NJemačka otpočela iznenadnim bombardovanjem gradova 6. aprila 1941. godine.

izvor: Srna

Tokom takozvanog Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije 17. aprila iste godine, stradalo je više hiljada civila.

U masovnim i višednevnim bombardovanjima uništeno je više hiljada stambenih i drugih objekata.

Bombardovanje Beograda, koji je nekoliko dana ranije vlada proglasila nebranjenim gradom, obuhvatilo je i uništavanje bolnica, gusto naseljenih gradskih četvrti, ali i potpuno razaranje zdanja Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Narodna biblioteka Srbije bila je jedina nacionalna biblioteka koju su nacisti svjesno napali i uništili u Drugom svjetskom ratu.

Tokom bombardovanja Beograda ubijeno je više stotina ljudi u skloništu u porti beogradske Vaznesenjske crkve, kao i u velikom skloništu u Karađorđevom parku koje je direktno pogođeno 6. aprila 1941. godine.

U Beogradu će sutra biti organizovan niz komemorativnih okupljanja posvećenih odavanju počasti nevino stradalim građanima i pripadnicima oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije, koji su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju, najavljeno je iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije.

Centralna komemorativna svečanost biće održana u podne kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu, koji se nalazi na Zemunskom keju.

Komemorativnu svečanost, uz pune državne i vojne počasti, predvodiće načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković, a vijence će položiti i predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i nevladinih organizacija.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog