Intervju

Milorad Pupovac: Ako ne bude adekvatne reakcije obratićemo se Evropskoj uniji

Odbor za Ustav hrvatskog Sabora predložio je danas Saboru da od Vlade RH zatraži da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih u sklopu građanske inicijative za raspisivanje referenduma protiv ćirilice. Ovo je nakon sjednice Odbora u intervjuu za Frontal potvrdio Milorad Pupovac, predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke u parlamentu Hrvatske i član Odboro za ustav.

Autor: Frontal
foto: vecernji.hr

Saborski odbor za Ustav je donio odluku da se prebroje skupljeni potpisi, a nakon toga da Sabor zauzme stajalište o ustavnosti referendumskog pitanja i svoje mišljenje uputi Ustavnom sudu.

Kako će ova odluka Odbora biti dočekana kod podnosioca zahjteva?

Po mom mišljenu podnosioci zahtjeva su odlučili da tu kampanju vode i oni će je nastaviti voditi na različite načine. Bilo bi jako važno da Sabor i Ustavni sud kažu koji je njihov stav o ustavnosti te kampanje nezavisno o tome što će oni kasnije činiti.

U okviru te kampanje objavljen je spisak 35 porodičnih preduzeća u Vukovaru čiji su vlasnici Srbi sa ciljem da se bojkotuje njihov rad. Oštro ste juče reagovali. Međutim, kakav je stav zvaničnog Zagreba i da li ga je uopšte i bilo?

Ja sam to pitanje pokrenuo danas na Odboru za Ustav i imali smo raspravu oko toga. Kolege iz SDP-a su oštro osudile tu kampanju, odnosno objavljivanje tih radnji, kao i ombudsman. Nažalost, kolege iz HDZ-a smatraju da za to ne treba izreći osudu i na taj način očito indirektno daju podršku ovim grupacijama koje ozbiljno narušavaju ustavne vrijednosti i ustavni poredak Republike Hrvatske - pozivaju na diskriminaciju, a mogu pozivati na gore od diskriminacije.

S obzirom da je Hrvatska u Evropskoj uniji najavili ste mogućnost da ćete o svemu obavijestiti i zvaničnike EU?

Mi skupljamo sve činjenice u vezi s tim i prvo ćemo podnijeti prijavu državnom tužitelju i policiji. Podnijećemo prijavu i Vijeću za elektroničke medije koje ustanovljuje da li neki medij radi u skladu sa zakonom. Ukoliko ne bude nikakve adekvatne reakcije mi ćemo se obratiti međunarodnim institucijama kao što je OSCE, Vijeće Evrope i Evropska unija.

Da li se može očekivati kontrareakcija na ova dešavanja u Vukovaru? Da li se može desiti da neko u Republici Srpskoj ili Srbiji organizuje bojkot hrvatskih proizvoda i sve poprimi šire razmjere?

To ne bi bilo dobro, jer bi to rušilo sve ono što se proteklih godina stvaralo u normalizaciji stanja u međuetničkim i međudržavnim odnosima na prostoru bivše Jugoslavije. Nema nikakave sumnje da bi sve države u susjedstvu trebale učiniti da izoliraju ovakve događaje u Hrvatskoj. Da jasno daju do znanja da ekstremizma, fašisoidnih poruka i kampanja te vrste ne može biti. Da je to štetno za države i da sami pozovu i Hrvatsku i međunarodne organizacije na odgovorno ponašanje i sprečavanje ovakvih pojava kakve se dešavaju u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci, a juče su kulminirale objavom u jednom visokotiražnom portalu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog