Nova Srpska

Jedna je „Nova Srpska“

Projekat „Nova Srpska“ počeo je sa radom prije pune četiri godine. Odmah prilikom pokretanja aktivnosti o tome smo obavijestili javnost, kako putem portala „Frontal“ s kojim blisko sarađujemo, tako i putem različitih štampanih izdanja.

Za protekle četiri godine nismo obavili onoliko posla koliko smo planirali na početku, a razlozi su veoma jednostavni:

1.      Nedostatak vremena članova autorskog tima „Nove Srpske“, budući da svako od nas ima svoj posao od kojeg živi;

2.      „Nova Srpska“ je neprofitno udruženje koje nema izvore redovne finansiranja;

3.      Cjelokupna klima u društvu koja je bila cijelo ovo vrijeme potpuno nesklona novim idejama i konceptima a koji su osnovni razlog pokretanja „Nove Srpske“.

Uprkos svemu navedenom, „Nova Srpska“ je prošle godine reaktivirala svoj rad i sa nekoliko tema koje su objavljenekrajem godine  u sklopu „Frontala“ zaintrigirala je kako domaću, tako i regionalnu javnost. Prosto, odlučili smo da uprkos svim poteškoćama nastavimo sa realizacijom one ideje koja nas je i motivisala da prije četiri godine pokrenemo ovaj projekat i javnosti Republike Srpske ponudimo nove i drugačije ideje koje nisu fokusirane ka ispraznoj dnevnoj politici i politikantstvu, nego strateškoj viziji našeg društva za narednih trideset godina.

OSNOVNA IDEJA „NOVE SRPSKE“: VIZIJA REPUBLIKE SRPSKE ZA NAREDNIH TRIDESET GODINA

Kakogod, ovih dana smo svjedoci da se u internet prostoru Srpske ponovo dešavaju pojave koje se u savremenim društvima nazivaju uzurpiranjem autorskih prava. Pojavili su se neki sajtovi koji koriste naš naziv i zato smo prinuđeni da se ovim putem javno ogradimo od svih tih projekata. Naime, originalna „Nova Srpska“ nema nikakve veze sa takvim projektima i mi svoje analize, tekstove i druge kolumne objavljujemo isključivo na Frontalu u okviru naše redovne rubrike. Prema tome, lako nas je pronaći a još lakše je uočiti suštinske razlike između „Nove Srpske“ i svih ostalih portala i sajtova koji pokušavaju da prekopiraju tuđe ideje i ime. Administrativnim propustom jedna od nekoliko domena koje posjeduje Nova Srpska nije produžena na vrijeme ali je lako provjeriti kada i ko je prvi put registrovao domenu. Prvi logotip za Novu Srpsku je 2010.godine dizajnirao pokojni Žarko Kecman, jedan od najpoznatiih grafičkih dizajnera u Banjaluci, a redizajn je u februaru 2012.godine radio Ivan Ćosić iz Srbije.

Budući da smo svjesni da je u Republici Srpskoj, ovakva kakva je danas, prilično zaludan posao boriti se formalnim putem za zaštitu intelektualne svojine, mi nećemo javnost zamarati time da objašnjavamo da smo mi ti koji su prvi i originalni, te u čemu je razlika između nas i drugih. „Nova Srpska“ će na originalan i unikatan način u narednom periodu svojim specifičnim tekstovima i analizama pokazati zbog čega je posebna i time ćemo na najbolji mogući način pokazati zašto je nemoguće ukrasti nečiju viziju, čak i kad se kopiraju neki njeni vanjski elementi. Cijenimo da je to jedini pravi put, i stoga ćemo nastaviti, kao i do sada, da pratimo ono u šta vjerujemo.

Tim autora „Nova Srpska“

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog