Dom i vrt

Uradite sami: Moderna vaskršnja jaja

Svake godine, nekoliko dana prije Vaskrsa domaćice imaju pune ruke posla. One se trude da nekim novim motivima, nijansama i metodama ukrase vaskršnja jaja.

Izvor: Frontal

Pored tradicionalnih načina ukrašavanja sa materijalima iz svog okruženja i kesicama sa farbom, danas se koriste brojni novi elementi koji daju neobične rezultate. Za sve one koji se ne plaše eksperimentisanja donosimo moderne metode farbanja koje će vaša jaja pretvoriti u prava umjetnička djela.

Školska tabla

Ovo je interesantan projekat za domaćice, ali i njihovu djecu. Jaja su ofarbana farbom za table, a na taj način dobijena su jaja na kojima može da se šara – kredom!

Uskršnja jaja i boja za tablu

Tufnice

Tufnice su uvijek u modi, pogledajte ova nježna tufnasta jaja. Za ovu metodu dekorisanja potrebna su vam bijela jaja, plava farba i okrugli stikeri koji će napraviti tufnice.

Uskršnja jaja sa tačkicama

Mrvice

Ogulite jaje i umočite ga u mrvice za ukrašavanje kolača. Ovo može biti jako zabavno za djecu.

diy-easter-eggs-3-2

Aluminijumska folija

Sve što vam je potrebno jesu jaja, aluminijumska folija i akrilna boja. Prvo izgužvajte foliju, zatim je prekrijte akrilnom bojom, postavite jaje u sredinu i lagano ga folijom preklopite. Nježno pritisnite, a zatim izvadite jaje i ostavite da se osuši.

Vodootporni marker

Vodootpornim markerom naslikajte šta god želite na bijelo jaje. U ovom mogu učestvovati i djeca, tako će farbanje jaja postati lijep porodični doživljaj.

Akrilne boje

Ovaj postupak ne treba posebno objašnjavati. Najbolje je da prvo isprobate boje, ako ih ranije niste koristili, svakako prije nego što odlučite da njima ukrašavate jaja.

Salvete

Tehnika šaranja jaja salvetama je jako jednostavna. Ljepilo napravite od dobro umućenog bjelanjka. Nađite salvete sa interesantnim uzorcima, stavite izrezan uzorak na jaje i počnite polako sa jednog kraja da premazujete četkicom koja je natopljena u bjelanjak. Kada se dobro osuši premažite uljem.

Svjetlucava jaja

Nakon što obojite jaja, premažite ih krpicom namočenom u razrijeđeno tutkalo (ljepilo za papir razrijedite vodom da dobijete tečnu masu, a zatim kistom premažite svako jaje). Stavite u posudicu raznobojne gliter šljokice.

Ako ste ipak ljubitelj tradicionalnih metoda, ali ove godine ne želite koristit samo luk, isprobajte sljedeće varijante.

Cvekla  

Stavite tri šolje cvekle i kašiku sirćeta u 1 litar vode, na tihoj vatri kuhajte 15 minuta i ostavite da odstoji. Intenzitet boje zavisi od toga koliko dugo ostavite jaje u tečnosti.

Borovnica

Skuvajte čaj od borovnice i u njemu na niskoj temperature kuvajte jaje 15 minuta. Jaje ostavite u toj tečnosti kako bi poprimilo intenzivno ljubičastu boju.

Špinat  

Niste znali da se uz pomoć špinata mogu farbati jaja? Sitne komadiće špinata stavite u vodu, dovoljno da ga prekrije. Neka tako stoji 4 sata, a zatim kuvajte 30 minuta. U ohlađenu boju stavite jaja na 30 minuta.

Luk na drugi način

Međutim i luk može biti jako zabavan, naime ljuske crnog i bijelog luka isjeckajte na komade. Jaja pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijsku foliju. Skuvajte to u šerpi sa bojom i dobićete mramorna jaja.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog