Dom i vrt

Želite kuću? Kinezi će je odštampati za dan!

Nekada su bili potrebni mjeseci, pa čak i godine za izgradnju doma, ali u savremenom svijetu kuća može biti završena za samo 24 sata i to, vjerovali ili ne, zahvaljujući 3D štampaču.

Izvor:Vestionline

Ovo je struktura koju su počeli da štampaju Holanđani, i biće gotova za tri mjeseca

Arhitekte u Amsterdamu počele su ovih dana rad na prvoj 3D kući. Tvrde da će njihov projekt trajati tri godine i ponosni su na to. Ali, na drugom kraju svijeta, u Šangaju, jedna kompanija tvrdi da su uspjeli da "isprintaju" čak deset kuća za manje od 24 sata. U čemu je razlika? Pa, to zavisi od vaše definicije 3D štampanja.

Naime, i arhitekte u Holandiji i one u Kini koriste masivne 3D štampače. Onaj koji koriste Kinezi dug je skoro 150 metara, širok deset metara i dubok šest metara. Ali, dok stručnjaci u Amsterdamu koriste skupu plastiku, oni u Kini koriste reciklirani građevinski materijal i industrijski otpad.

A ovo je kuća koju su Kinezi odštampali za dan, zapravo 10 takvih za dan

Ipak najveća razlika je u tome što kineska kompanija "WinSun Decoration Design Engineering" štampa dijelove, a zatim ih uklapa, dok se u Amsterdamu štampaju čitave sobe, namještaj i ostali detalji, objavio je Gizmodo.

Kinezi tvrde da su njihove kuće, koje koštaju skoro 5.000 dolara, vrlo čvrste, udobne i odmah useljive. Nadaju se da će ti domovi prije svega biti namjenjeni siromašnim i raseljenim osobama, koje će moći brzo i jeftino da dobiju krov nad glavom.

 U međuvremenu i stručnjaci u Kaliforniji počeli su da rade na 3D printeru koji će omogućiti štampanje kuća u roku od 24 sata. 

Komentari
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog