Dom i vrt

Očistite dom od alergena

Mnogi ljudi u ovo doba godine traže utočište u zatvorenom prostoru, jer je vazduh pun polena i drugih alergena. Međutim, za ljude koji pate od alergija, vazduh u zatvorenom prostoru može biti veoma problematičan.

Izvor: thecommunityvoice.com

Prašina u kući sadrži alergene, kao što su grinje i dlake životnja. Prašina iz namještaja, tepiha i sa tvrdih površina će smanjiti kvalitet unutrašnjeg vazduha. 

Sada je odlično vrijeme da vaš dom učinite zdravim tako što ćete ukloniti alergene i poboljšati kvalitet unutrašnjeg vazduha. Čak i ako nemate astmu i alergije, svako ima korist od kvalitetnog vazduha u zatvorenom prostoru.

“Način na koji čistite vaš dom je veoma važan”, rekao je Džastin Bejts, predsjednik Stanlei Stemer International. “Mnogi dom čiste rutinski, a na taj način ne uklanjaju alergene. Ako vaše rutinsko čišćenje ne fokusirate na uklanjanje prašine i alergena onda prašinu samo pomjerate sa jednog mjesta na drugo i šaljete alergene nazad u vazduh”. 

Kako biste čišćenjem smanjili broj alergena u vašem domu, razmotrite sljedeće jednostavne savjete: 

- Brišite tvrde podloge redovno sa vlažnim krpama ili posebnim čistačima za prašinu.

- Posteljinu perite često. Na taj način ćete smanjiti broj grinja u vašem domu.

- Često usisavajte. Iako čišćenje ponekad može izazvati alergijske reakcije jer oslobađa prašinu u vazduh, usisavanje podova jednom ili dva puta nedjeljno smanjuje površinsku prašinu i alergene. Provjerite da vaš usisivač ima visoko efikasan filter za vazduh koji kupi prašinu.

- Zaštite sebe kada radite po kući noseći masku. Nakon čišćenja ne uklanjajte je neko vrijeme kako bi izbjegli udisanje alergena.

- Ako patite od alergija nemojte držati kućne ljubimce sa perjem i krznom, kao što su ptice, psi i mačke. Njihova pljuvačka i suva koža može izazvati alergijske reakcije. Ako već imate kućnog ljubimca držite ga van spavaće sobe.  

- Očistite svoje prozore od polena. Jedan način da spriječite ulazak polena u vaš dom jeste da držite vrata i prozore zatvorenim. Koristite filter za vazduh i redovno ga čistite. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog