Vijesti

Traže stari most iz Karanovca

Mještani banjalučkih naselja Kaluđerica i Poljice pokrenuli su inicijativu da se stari i sada već nepotrebni most u Karanovcu preveze i montira na njihovom području kako bi okončali višedecenijsku muke prelaska s jedne na drugu obalu Vrbasa.

Izvor:Banjalukalive.com

U tome su najglasniji Kaluđeričani kojima je vožnja čamcem jedini put na lijevu stranu rijeke već 140 godina, piše "Press RS" u izdadnju za petak.

"Dosadilo nam je da veslamo zimi, ljeti, noću, danju i po jakom vjetru i velikoj vodi. Da li je normalno da u 21. vijeku čamcima idemo do prodavnice, škole i ljekara i da njima prevozimo čak i mrtve", pita se grupa mještana tog malog naselja, dvadesetak kilometara udaljenog od Banjaluke, koja traži da gradska vlast stari karanovački most montira na pola puta između Poljica i Kaluđerice.

"Iako Poljičani, kojih je više od nas, imaju viseći most za pješake, smatramo da bi montaža onog starog karanovačkog kod njih ubrzala proces da i mi dobijemo nešto do izbora. Makar taj pješački most, jer nemamo ništa.

Naime, osuđeni smo na čamce jer se, zbog neprelaznih stena, ne može preći Vrbas u Poljicama iz pravca Kaluđerice i Bajića. Dakle, dajte Poljičanima karanovački, a nama viseći most, pa nam u budućnosti izgradite nešto bolje. To je jedino rješenje da se mladi počnu vraćati", kažu mještani Kaluđerice.

Drago Vasilić objašnjava da je problem što u obližnje Poljice ne mogu ući poljoprivredne mašine i putnički automobili.

"Ovaj viseći pešački most je napravljen još 1968. poslije nesreće koja se dogodila prilikom prevrtanja jednog čamca. Dosta je nesiguran pa nam je potrebna nosivost od najmanje pet tona, čemu odgovara stari most u Karanovcu. On jeste dotrajao, ali mislimo da nije za staro gvožđe. A kako će se to prevesti do nas i ugraditi, znaju stručnjaci", ističe Vasilić i dodaje da bi ovo područje živnulo sa dobijanjem mosta.

Darko Račić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Rekavice II, kojoj pripadaju Poljice i Kaluđerica, otkriva da su gradskoj upravi pisali još 16. januara 2013. godine zatraživši izgradnju mosta ili rješavanje cijelog problema na neki drugi i odgovarajući način.

"Stari dopis je trenutno u gradskom Odjeljenju za komunalne i stambene poslove. Pošto oficijelno nismo dobili odgovor, tom odjeljenju ćemo ponovo pisati i sve konkretizovati i sa mogućnošću da se kod nas premjesti stari most iz Karanovca", najavljuje Račić.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog