Vijesti

Bogdanić: Zdravstvena zaštiti na visokom nivou

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da je zdravstvena zaštita u Srpskoj na veoma visokom nivou, ocijenivši da se zdravstveni sistem može porediti i sa Evropom.

izvor: Srna

Bogdanić je rekao da zdravstvena zaštita u Republici Srpskoj ne zaostaje mnogo za zemljama okruženja, bez obzira na to što ima najmanje sredstava po stanovniku u regionu. 

"Ministarstvo planira da završi započete aktivnosti, a to je obezbjeđivanje dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite, s obzirom na to da je sadašnji način finansiranja, iz doprinosa, nedovoljan za ovaj obim odnosno paket zdravstvene zaštite koji mi pružamo", rekao je Bogdanić za "Nezavisne novine". 
On je dodao da će se raditi i na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kako bi stvorili mogućnost za dodatno osiguranje. "Preduzimaćemo i mjere na racionalizaciji, odnosno boljem upravljanju zdravstvenim ustanovama", kaže Bogdanić. 
Prema njegovim riječima, ima prostora za uštedu u zdravstvu, ali to mora ići do granice koja ne nanosi štetu pacijentima. 

"Zdravstveni radnici moraju raditi na onome za šta ne treba novac, a to su ljubaznost, dobar odnos prema pacijentu, poštivanje radnog vremena, racionalno korištenje tehničkih sredstava i slično", pojasnio je Bogdanić. 

Ministar zdravlja podsjeća da je u proteklom periodu puno ulagano u zdravstveni sistem, odnosno da su izgrađene nove bolnice, nabavljena nova oprema i da je sve to doprinijelo da se smanji broj pacijenata koji odlaze izvan Republike Srpske. 

On smatra da zdravstvo u Srpskoj u dobroj mjeri prati i svjetske i evropske tokove i kada je riječ o dijagnostici i o edukaciji zdravstvenih radnika, ističući da pacijenti u Srpskoj imaju paket usluga kojeg nemaju ni u evropskim zemljama, gdje su značajanija izdvajanja za zdravstveni sistem. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog