Vijesti

Pronaći probleme u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama

SARAJEVO - Izazovi u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH tema je okruglog stola koji se održava na Ilidži kod Sarajeva, tokom kojeg će gosti i predstavnici entitetskih i institucija BiH, zaduženih za njegovu primjenu, pokušati da identifikuju probleme i pronađu načine njihovog rješavanja.

izvor: Srna

BiH je, poslije Albanije, prva zemlja u regiji koja je donijela Zakon o slobodi pristupa informacijama od javnog značaja i ratifikovala konvenciju Savjeta Evrope o pristupu službenim dokumentima. 

Ekspert za pitanja javne uprave sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dejan Milenković istakao je da su pristup informacijama, zaštita podataka o ličnosti i tajnost informacija, oblasti koje su neraskidivo povezane. 

"Sloboda pristupa informacijama prvenstveno se izvodi iz slobode mišljenja i izražavanja i po pravilu ona pripada građanima. Pravo na slobodan pristup informacijama najčešće se određuje kao pravo svakoga da od nadležnih organa traži i dobije relevantne informacije od javnog značaja, kako bi se na efikasan način omogućio uvid u rad subjekata kojima su građani na izborima povjerili da u njihovo ime i za njihov račun obavljaju funkciju vlasti", rekao je Milenković. 
Prema njegovim riječima, Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH u dobroj mjeri korespondira sa standardima koji su sadržani u pojedinim međunarodnim dokumentima, ali da se u nekim malim sentencama kriju opasnosti koje mogu da ugroze i ograniče pristup informacijama. 

"Najviše je sporan mehanizam kontrole, jer isti organ odlučuje o zahtjevu i po uloženoj žalbi. Sporno bi moglo biti i pitanje ličnih informacija jer mi se čini da zakon uvodi dvojni režim koji nije u skladu sa slobodom pristupa informacijama, pitanje u kojoj mjeri sud odlučuje po tužbama u vezi ostvarivanja prava na pristup slobode informacijama, kao i pitanje upravnog inspektora koji kontroliše provođenje zakona u opštem upravnom postupku", naveo je MIlenković. 
On je istakao da primjena zakona uvijek zavisi od političke volje. Iako zemlje u regionu preuzimaju i više standarda od mnogih evropskih zemalja, Milenković je istakao da se, kada ih treba provesti, prave različiti načini da do toga ne dođe "jer to nije u interesu onih koji vladaju". 

Glavni upravni inspektor pri Ministarstvu pravde BiH Emir Mehmedović rekao je novinarima da je izmjenama zakona, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, uvedeno da inspekcijski nadzor nad primjenom zakona vrši ovaj upravni inspektorat.

"Ovaj zakon je poboljšao neke stvari u segmentu njegove primjene jer je, prije svega, definisao ko vrši nadzor. Naš najveći problem je što samo tri inspektora to rade", naveo je Mehmedović. 

Okrugli sto "Izazovi u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH" održava se u okviru projekta EU "Izgradnja kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom", kroz IPA program 2011. 
Projekat, koji je započeo 2013. a završava 2015. godine, veliku pažnju je posvetio unapređenju komunikacije između javnih institucija i civilnog društva, naročito u procesu pripreme i razvoja javnih politika različitih zakona i strategija. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog