Vijesti

Region Doboja "najzagađeniji" zaostalim minama

DOBOJ - Proteklog vikenda je na međuentitetskoj liniji razgraničenja, na području naselja Omanjska, u opštini Usora (FBiH), smrtno stradao Fadil Kamerić (48) iz Teslića, koji je u obeležnom minskom polju sjekao pruće za mahunarke.

izvor: Novosti

U blizini mjesta nesreće policija i istražitelji su pronašli vozilo sa kojim se nastradali dovezao, ali su do mjesta gdje se ekplozija dogodila demineri morali prokrčiti put, jer se sumnjalo da još ima mina zaostalih iz prethodnog rata.

U BiH je ovo četvrta žrtva od minsko-eksplozivnih sredstava od početka godine, a od nastradalih 1.716 osoba od završetka rata u BiH, ukupno ih je 600 sa smrtnim posljedicama.

Veliki broj se dogodio upravo na ovom području, svega deset kilometara udaljenog od Doboja, duž granice sa opštinama Federacije. Od svih područja dobojsko i slovi kao „najzagađenije“ minama u BiH.

Zbog te činjenice je pomalo šaljivo u javnosti primljena informacija sa posljednje sjednice Skupštine grada Doboj da formira Komisiju za utvrđivanje linije razgraničenja, odnosno granica grada Doboj i opštine Usora.

Odbornik Murvet Bajraktarević je upozorio da se radi o miniranom području, te da zadatak članova komisije Peje Krnjića, Nebojše Marića i Budimira Jovanovića neće biti nimalo lak. Desetak dana nakon te sjednice i žučne diskusije, u vidu upozorenja komisiji dogodila se ova nesreća.

Da su kojim slučajem ugroženi životi članova te komisije bilo bi posla za pravosuće i policiju, jer bi odgovarali ne samo predlagači odluke, već kolektivno i odbornici. Naime, oni su podržali tu odluku, iako su bili svjesni da pitanja granica između dva entiteta i opština nije u njihovoj, već u nadležnosti entiteta, zapravo BiH.

- Naš zadatak biće samo da pomognemo građanima koji žive na tom području i entitetskim i vlastima BiH da lakše dođu do pravog stanja i tačne linije podjele - neubjedljivo je zvučalo obrazloženje Peje Krnjića, a još neubjedljivije bilo je i tumačenje predlagača odluke.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog