Vijesti

Podrška za borbu protiv korupcije

SARAJEVO- Korupcija i borba protiv korupcije u BiH zahtijevaju predanost političara u BiH da osiguraju prostor i podršku institucijama kako bi djelovale u okviru svojih mandata na rješavanju ovih pitanja, izjavio je danas otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Holger Šreder.

izvor: Srna

Uoči konferencije u Sarajevu na kojoj je ozvaničen početak projekta "Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža organizacija civilnog društva u toj oblasti", Šreder je rekao novinarima da su BiH potrebne efikasne agencije za provođenje reda, te sudije i tužioce koji se ne plaše da preuzmu teže predmete u borbi protiv korupcije. 

"Potreban je i angažman civilnog društva i medija koji će zajedno pratiti dešavanja u predmetima koji se odnose na korupciju, ali i da naglase uspjehe koji su ostvareni u ovoj oblasti. I sami građani, kao pojedinci, treba da budu spremni da ukažu na slučajeve korupcije", naglasio je Šreder. 

On je istakao da današnja konferencija označava početak izuzetno važnog projekta, vrijednog 444.480 evra, koji će Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i drugim institucijama u BiH koje imaju mandat za borbu protiv korupcije pomoći u izradi ažurirane strategije i akcionog plana u saradnji sa organizacijama civilnog društva. 

"Ovaj projekat je dio širih napora EU u BiH koji uključuje agencije za provođenje zakona, pravosuđe, te pruža bolju podršku odgovornosti, transparentnosti, unapređenju upravljanja javnim finansijama, kao i podršku radu civilnog društva u ovoj oblasti", rekao je Šreder. 

On je naglasio da ovaj projekat ide "ruku pod ruku" sa visokim dijalogom na političkom nivou i proširenim strukturalnim dijalogom u oblasti pravosuđa, gdje je usaglašeno da se i ova oblast uključi u širem kontekstu vladavine prava. 

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak istakao je da BiH mora odabrati put bezrezervne borbe protiv korupcije, jer je to jedini ispravan put. 

Lisak je naveo da će se ovim projektom, između ostalih aktivnosti, pokušati izraditi nacrt strategije za borbu protiv korupcije, kojom će biti definisan plan rada za narednih pet godina. 

"BiH treba modernu, angažovanu, a prije svega hrabru strategiju za borbu protiv korupcije. Uvažavajući sve međunarodne obaveze koje je BiH preuzela potpisivanjem konvencija, te uvažavajući i primjenjujući najbolje evropske prakse u sličnim stvarima, ipak ćemo težiti da ovo bude prvi `domaći proizvod` koji će uvažiti ustavno uređenje BiH i realne potrebe društva u cjelini", naglasio je Lisak. 

On smatra da je Agencija nepotrebno dugo imala "porođajne muke" u vezi sa realizacijom i osiguranjem osnovnih pretpostavki za rad, koje su sada prošlost, istakavši da sada raspolaže kapacitetima kojim mogu odgovoriti svim predstojećim obavezama. 

Direktor Antikorupcijske mreže "Akaunt" Eldin Karić smatra da je korupcija u svim segmentima društva u BiH veoma izražena, te da najveći problem predstavlja priprema za preventivnu borbu protiv ove pojave. 

"Mislim da nemamo razvijene mehanizme koji će spriječiti korupciju, kao ni mehanizme koji će sankcionisati one koji krše zakon. U narednom periodu moramo razvijati prevenciju i sistem odgovornosti, uz angažman nevladinog sektora", rekao je Karić. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog