Region

Vučić: Program za oporavak ekonomije i nacije

Ekonomske reforme, razvoj privatnog sektora i konsolidacija proračuna tri su ključna zadatka buduće srbijanske vlade, rekao je u nedjelju u parlamentu Srbije mandatar Aleksandar Vučić predstavljajući svoj program i ministarski tim.

izvor: Agencije

"Ovo je program za oporavak ekonomije i nacije... Preuzimam punu odgovornost za sve odluke buduće vlade, prvi ću snositi posljedice", istaknuo je budući premijer.

U trosatnu govoru rekao je da program nove vlade neće sadržati mnogo obećanja, ali hoće puno smjelosti i odlučnosti da se promjeni način razmišljanja u Srbiji, a sam je uvjeren u ostvarivost ciljeva koje vlada i on sebi postavljaju.

"Potrebna nam je promjena mentaliteta, a ključne riječi su: promjene i modernizacija. Moramo prestati da od Srbije samo tražimo, već joj moramo nešto i dati, ali samo ekonomski oporavak nije dovoljan ako ga ne prate kulturni, socijalni i oporavak cijelog društva", rekao je Vučić.

Tri stuba ekonomskog programa

Ekonomski program mora imati tri ključna zadatka da se "potpuno promijeni ekonomsko ozračje u Srbiji", rekao je.

"Prvi zadatak je puno reformiranje načina na koji funkcionira srpska ekonomija", rekao je i najavio zakone koji će stvoriti "pravo tržišno okruženje i pomoći da se dodatno uništi korupcija".

Zastupnike je pozvao da do 15. srpnja "provode dane i noći u parlamentu"”, kako bi čim prije usvojili paket reformskih zakona, za koje drži da su ključni u prilagođavanju srpske ekonomije poslovanju u 21. vijeku.

Razvijanje privatnog sektora kroz podsticaje malim i srednjim preduzećima drugi je zadatak kako bi se ostvario "dugoročni cilj da privatni sektor postane privlačniji za rad od javnog sektora".

Vlada će prestati "besmisleno trošiti novac" te će "ga preusmjeriti u poticaje", rekao je i najavio drastične rezove u povlasticama koje su uživali brojni dužnosnici u državnim institucijama.

Treći ključni zadatak vlade je konsolidacija proračuna i osjetno smanjenje troškova, a povećanje prihoda. Time će se dobiti "više novca za nova radna mjesta, za podizanje životnog standarda i ulaganje u obrazovanje, zdravstvo, kulturu, znanost i infrastrukturu".

Vučić je najavio da će se morati prodati "Telekom", no Elektroprivreda Srbije (EPS) ostat će u većinskom vlasništvu države koja će potražiti manjinskog partnera.

Penzije se neće smanjiti dok se drugim metodama ne pokuša smanjiti deficit, a uštede će se provesti kroz smanjenje plata u javnom sektoru, za 10 odsto.

Pet bitnih reformi do kraja godine

Nakon prvog reformskog talasa u prvih 100 dana vlade, do kraja 2014. godine uslijediće još pet bitnih reformi među kojima su agresivna borba protiv sive ekonomije i reforma pravosuđa, rekao je Vučić.

Sveobuhvatnije strukturne reforme trebaju se provesti od 2015. do 2017., a sistemske reforme slijediće u zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Uz rebalans budžeta najkasnije do kraja juna, najavio je i "potpunu profesionalizaciju u javnim poduzećima"”, smanjenje troškova za službena vozila, manje dnevnice i troškove za službene ručkove i prijeme, ali i manje podsticaje za sportske klubove.

Borba protiv sive ekonomije biće, po Vučićevim riječima znatno odlučnija jer zbog toga država gubi milione evra.

Budući premijer Aleksandar Vučić najavio je da će u prvu službenu posjetu otputovati u Bosnu i Hercegovinu te poručio da će regionalna saradnja, uz uzajamno poštovanje i saglasnost, biti među prioritetima njegove vlade.

Vlada će imati premijera i tri vicepremijera, te ukupno 16 ministarstva i dva ministra bez portfelja.

Vučić je istakao da su domaći i strani stručnjaci kojima je predstavio svoj ekonomski program rekli da bi on mogao srbijansku privredu učiniti "najprivlačnijim u regiji".

Sastav nove Vlade Srbije

Članovi kabineta premijera Vučića su: Lazar Krstić, ministar za finansije, Dušan Vujović, ministar privrede, Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i i zivotne sredine, Zorana Mihajlović, potpredsjednica vlade i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva Rasim Ljajić, potpredsjednik i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Nikola Selaković, ministar pravde, Kori Udovički, potpredsednica i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Vanja Udovičić, ministar za sport i omladinu, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Srđan Verbić, ministar prosvjete, nauke i tehnoloskog razvoja, Zlatibor Lončar, ministar zrdavlja, Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih pitanja, Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU, i Velimir Ilić, takođe ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog