Vijesti

Zašto Frontal svima smeta?

Najbolji dokaz da Frontal nema nikakve veze sa bilo kojom političkom partijom, političarom, uticajnim finansijskim krugovima, odnosno različitim međunarodnim institucijama koje djeluju u Republici Srpskoj i BiH, leži u danas potpuno očiglednoj činjenici da smetamo svima.

Nedavno je na sajtu vladajućeg SNSD-a objavljen dokument u kojem je Frontal prozvan da podriva ustavne temelje Republike Srpske. Iako smo odmah bili pozvali nadležne pravosudne institucije da reaguju tim povodom, jer mi ili zaista podrivamo ustavni sistem Srpske a što je samo po sebi krivično djelo za koje se mora odgovarati, ili je, pak, riječ o jednom drugom krivičnom djelu-„Povreda slobode izražavanja misli“-jer je Frontal na tako bezočan način napadnut samo zato što objektivno i nepristrasno informiše javnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Do današnjeg dana pravosudne institucije nisu reagovale povodom ovog skandala, a još uvijek sporni dokument nije uklonjen niti sa sajta SNSD-a čime se pritisak na Frontal i dalje nastavlja.

No, to nije jedini pritisak sa kojim se suočavamo u obavljanju svoga posla. Frontal je, naime, itekako sporan i većini opozicionih partija i političara. Malo-malo internet aktivisti opozicionih partija na našoj fejsbuk stranici i samom portalu iznose neistine, neutemeljene i potpuno zlonamjerne tvrdnje kako, eto, Frontal zapravo radi u korist vlasti u Republici Srpskoj. Opozicija je nezadovoljna jer Frontal nikad nije i neće braniti njene greške, promašaje i ostale poteze koji direktno štete građanima u Srpskoj. Ne pada nam na pamet da kritikujemo loše poteze vlasti, kojih ima na pretek i o kojima se prosto ne može stići sve napisati, a da istovremeno žmirimo pred činjenicom da nepotizam, korupcija i javašluk postoje i u opštinama i gradovima u kojima je na vlasti opozicija na republičkom nivou. Takođe, svaki put ćemo otvoreno ukazati na bahatost i neracionalno trošenje sredstava poreskih obveznika političara, bilo da su oni u poziciji ili u opoziciji.

I zbog toga mogu da se ljute koliko god žele svi političari, jer mi ne postojimo zbog njih, već zbog građana i cjelokupne javnosti. Štaviše, veoma nam imponuju nervozne reakcije političkih stranaka pozicije i opozicije kad je naš rad u pitanju, jer je to ponajbolji dokaz kvaliteta rada Frontala. Takođe, to je i najbolji dokaz da Frontal nije ekspozitura niti jedne stranke ili političara jer za pet godina otkako Frontal postoji nije bilo iole važnijeg političara u poziciji ili opoziciji a da nije bio argumentovano kritikovan na stranicama Frontala.

Isto tako, od samog svog početka Frontal je bio potpuno otvoren za svako mišljenje, pa i ono sa kojim se redakcija Frontala možda i ne slaže. Postojao je i postoji i dalje samo jedan jedini uslov: da se svako mišljenje, bilo ono u formi kolumne ili komentara, iznese na pristojan i civilizovan način. Prema tome, svako ima šansu da iznese svoj stav na Frontalu, uključujući i članove i funkcionere političkih stranaka. Štaviše, upravo je redakcija Frontala sve ove godine neprestano insistirala na tome da se političari obraćaju javnosti putem necenzurisanih kolumni na Frontalu, kako bi se konačno u našem društvu ostvario normalan i pristojan politički dijalog o svim temama koje su bitne za Republiku Srpsku i BiH. Ideja je bila da Frontal bude mjesto civilizovanog sučeljavanja različitih ideja, da čitaoci i javnost potom daju svoj sud o iznesenim stavovima i da se naposlijetku dođe do najboljih rješenja.

I da budemo potpuno otvoreni, više smo ove pozive upućivali opozicionih političarima, iz prostog razloga da su političari na vlasti imali na raspolaganju mejnstrim medije a da se opozicija neprestano žalila na nedostatak medijskog prostora. I kad smo im mi na kraju i ponudili taj prostor, pod istim uslovima kao i za političare u vlasti, većina opozicionih prvaka se na krajnje amaterski način ponijela prema tom pozivu, da li tako što uopšte nisu koristili ponuđeni prostor, da li tako što su se na diletantski način (čast izuzecima!) odnosili prema javnosti.

I to je cijela istina kad su domaće stranke u pitanju. Frontal nije i ne može da im bude krivac za njihove sopstvene nedostatke i greške. I koliko god im to smetalo-mi ćemo nastaviti da ukazujemo na te greške, baš kao što redovno i argumentovano ukazujemo i na greške vlasti.

Isto tako, Frontal nikad nije bio ekspozitura bilo koje strane ambasade, međunarodne institucije ili centra moći. Mnogi koji se danas kunu u srpstvo i koji prave ili učestvuju u izradi kojekakvih spiskova nepodobnih, s druge strane, bili su ili su još uvijek veoma dobro plaćeni za različite projekte koje finansiraju stranci. Mi nemamo problem sa tim i ne gledamo u tuđe dvorište, ali reagujemo i uvijek ćemo reagovati na neosnovano prozivanje Frontala, odakle god da isto dolazi.

Cijelo ovo vrijeme vodimo se idejom da svi akteri u jednom društvu moraju imati šansu da izraze svoje stavove, koliko god da se neko, uključujući i nas same, ne slaže sa tim stavovima. Naravno, kao što je već napisano, ti stavovi moraju biti izneseni na pristojan način. Kad je Frontal u pitanju, mi nemamo nikakav problem sa drugačijim mišljenjima. Mi smo medij i mi smo tu da omogućimo ljudima da kažu šta misle, odnosno da reaguju prema mišljenju drugih. Ne odstupamo od te ideje, baš kao što ne odstupamo od toga da uporno podržavamo ustav i zakone Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, odnosno da stalno insistiramo da se postojeći ustavni poredak mora poštovati od svih u ovoj zemlji sve dok se isti ne promjeni na legalan i ustavom predviđen način. I tu se otprilike i završavaju naši javno obznanjeni politički stavovi kojih se niti stidimo, niti odričemo.

I da ponovimo još jednom, Frontal zavisi jedino od svojih čitalaca. Svi ostali nemaju niti će bilo kad imati uticaja na našu uređivačku politiku. Stoga, izvinite ako vas nerviramo, nastavićemo da to radimo i dalje, mnogo nam imponuje kad iritiramo neodgovorne i nedorasle političare, kojoj god političkoj opciji da pripadaju.

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog