Tehnologija

Stopa korištenja interneta u BiH 56,96 odsto

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u BiH za 2013.

izvor: Fena

U Bosni i Hercegovini je, zaključno sa 31.decembrom 2013, djelovalo 69 pružalaca internet usluga, od kojih su 64 obuhvaćena anketom, saopšteno je iz RAK-a.

Izvještaj je pokazao da su u 2013. u Bosni i Hercegovini evidentirana ukupno 518.662 internet pretplatnika, dok se procjenjuje da je u istoj godini bilo 2.188.429 internet korisnika, odnosno da je stopa korištenja interneta u Bosni i Hercegovini za 2013. iznosila 56,96 odsto.

Statistika pokazuje da je u 2013. dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL pristup, čiji broj pretplatnika čini 56,78 odsto od ukupnog broja internet pretplatnika u BiH.

Na drugom mjestu nalaze se pretplatnici kablovskog pristupa, čiji broj pretplatnika čini 29,60 odsto od ukupnog broja internet pretplatnika.

Podaci dati u izvještaju pokazuju da je korištenje interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, s posebnim naglaskom na upotrebu širokopojasnih usluga.

Agencija očekuje da će daljnja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Blog