Vijesti

Posebna opasnost od uginulih životinja

BANJALUKA - Javna ustanova Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" prati i analizira epidemiološko-epizootiološko stanje u poplavljenim područjima Republike Srpske, te upozorava da posebnu opasnost predstavljaju leševi životinja u naseljenim područjima.

izvor: Srna

"Imajući u vidu iznenadnu, brzu i veliku količinu vode na pojedinim poplavljenim područjima, veliki broj domaćih životinja nije mogao da bude spašen. Uginule životinje ostale su pod vodom, a nakon povlačenja vode leševi se nalaze na ulicama, u šupama, dvorištima", saopšteno je iz Instituta. 

Prema njihovim navodima, narednih dana očekuje se i visoka temperatura vazduha, što može dovesti do bržeg raspadanja leševa, a samim tim i širenja zaraznih bolesti koje mogu ugroziti zdravlje ljudi i životinja. 

Iz Instituta upozoravaju da je hrana životinjskog porijekla meso, mlijeko, jaja i drugi proizvodi koja je bila u kontaktu sa poplavnom vodom opasna za ljudsku upotrebu, ukoliko nije u originalnim pakovanjima i zaštićena od direktnog kontakta sa vodom.  

Hrana za životinje u poplavljenim područjima je, takođe, opasna za upotrebu, a zbog svega navedenog, stručno osoblje Veterinarskog instituta će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u kontaktu sa lokalnim veterinarskim organizacijama i veterinarskom inspekcijom preduzimati neophodne stručne mjere. 

Iz Instituta preporučuju da se u svim poplavljenim područjima veterinarske organizacije i veterinarski inspektori uključe u rad sa civilnom zaštitom i kriznim štabovima, radi zbrinjavanja preživjelih životinja, hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje. 

Preporuka je i da se odmah po povlačenju vode planira i sprovodi neškodljivo uništavanje leševa uginulih životinja, uz prethodno planiranje mjesta zbrinjavanja, a građani ne treba da sami zbrinjavaju životinje, nego da odmah obavijeste nadležne opštinske službe i zajedno s njima da preduzimaju mjere. 

Nakon uklanjanja uginulih životinja, treba očistiti i oprati objekte, opremu i pribor, a na kraju, u objektima izvršiti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju svih kritičnih mjesta kao što su farme životinja, pogoni prehrambene industrije, skladišta, prodavnice hrane i drugo. 

Svi farmeri treba i da prijave veterinarskoj službi eventualnu promjenu zdravstvenog stanja životinja kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti. 

Nadležne republičke i opštinske organizacije, u slučaju potrebe za dijagnostiku zaraznih bolesti životinja i laboratorijsku analizu hrane i hrane za životinje, mogu kontaktirati Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" koji je opremljen, osposobljen i ovlašten da to čini za cijelu Republiku Srpsku. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog