Vijesti

Јoš jedna teška noć iza nas

Vlada RS proglasila je juče vanrednu situaciju na kompletnoj teritoriji Republike Srpske.

Vlada je ovu odluku donijela na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije. Ministarstvo pravde zaduženo da za vanredne okolnosti donese i nova uputstva i propise što znači opštu mobilizaciju građana koji moraju da se ponašaju po strogim upustvima Kriznog štaba i republičke vlasti.

Vanredna situacija podrazumijeva novi režim funkcionisanja kad su u pitanju vladine službe i službe koje se nalaze na nivou lokalnih zajednica. To predstavlja centralizaciju aktivnosti koje će biti potrebno sprovesti kako bi se sanirala nastala situacija.

DODIK: NAЈUGROŽENIЈI ŠAMAC

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je poplavama najugroženije područje opštine Šamac, jer je cijeli grad pod vodom, a stanovništvo je skoro sve evakuisano iz grada, te istakao da sigurno predstoji najteža noć do sada. Kada je riječ o Bijeljini, Dodik je naveo da je dobra vijest da se nivo rijeke Save spušta i da je stanje u centru grada gotovo normalizovano, a da je loša vijest da je dio nasipa koji brani Bijeljinu od Save probijen i ugrožava obradive površine i određeni broj sela. "I pored toga, stanje nije alarmantno i ne treba širiti paniku. Vidimo da postoje u Bijeljini neki koji to pokušavaju na drugačiji način da predstave, što je potpuno nepotrebno i nekorektno, te nije u funkciji solidarnosti u Srpskoj", rekao je Dodik za našu televiuziju. On je napomenuo da se situacija u Doboju stabilizuje i da je moguć ulazak u grad vozilima, što bitno olakšava dostavljanje pomoći, te dodao da sada treba poštovati uputstva i pristupiti dezinfekciji kako bi se spriječila zaraza.

BRČKO: NA NEKOLIKO MЈESTA PROBIЈEN NASIP

Sinoć je počela evakuacija stanovništva iz Vučilovca u distriktu Brčko nakon što je voda na nekoliko kritičnih mjesta probila savski nasip, izjavio je predsjednik Organizacije crvenog krsta Denis Šehanović. Prema njegovim riječima, u odbrani savskog nasipa u Vučilovcu učestvovalo je oko 350 ljudi. Evakuisano stanovništvo smješteno je u sportsku salu Gimnazije "Vaso Pelagić" i u prostorije Omladinskog centra. Voda je prodrla i u mnoge stambene i druge objekte na obalama Save i Brke u Brčkom, između ostalih u sve zgrade Јavnog preduzeća "Luka", u zgradu filijale Privredne banke Sarajevo na lijevoj obali Brke u naselju Kolobara, a potopljeni su i svi mostovi na ovoj rijeci u neposrednoj blizini njenog ušća u Savu.

PRIЈEDOR: UGROŽENO 4.000 DOMAĆINSTAVA

Vodostaj rijeke Sane od sinoć je u blagom opadanju. Trenutno iznosi 500 centimetara. Voda i dalje ugrožava oko četiri hiljade domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenica, Stari Grad, Vrbice i Toplik. Iz gradskog „Vodovoda“ obavještavaju građane da su od sinoć u funkciji tri bunara, zahvaljujući kojima trenutno vodu slabijeg pritiska ima veći dio grada. Nadležni upozoravaju građane da voda još uvijek nije ispravna za piće i da se može koristiti isključivo za sanitarne potrebe, odnosno voda se ne smije koristiti ni za održavanje lične higijene. Iz „Vodovoda“ obavješptavaju da će u nekoliko prijedorskih naselja tokom jutra biti postavljeno pet cisterni sa vodom za piće. 

Iz službe Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica obavještavaju da je vodostaj Une dostigao nezapamćenu visinu. Područje grada za sada nije ugroženo, a stanje je najkritičnije u naselju Špilja, gdje je ugroženo dvadesetak domaćinstava. Prekinuta je putna komunikacija Kozarska Dubica – Kostajnica, a ohrabruje informacija da su sve pritoke u opadanju i da rijeka Sava za sada stagnira.

U NOVOM GRADU STABILNIЈE

Nešto stabilnije stanje jutros je u Novom Gradu, gdje opadaju vodostaji Une i Sane. Najugroženije je u naseljima Urije, Poljavnice, dolini Јapre i dijelovima Svodne. Trenutno najveći problem predstavljaju podzemne vode. Na nekoliko mjesta prekinut je i magistralni put Prijedor – Novi Grad, a u prekidu je i nekoliko novogradskih lokalnih puteva. 

Nešto stabilnija situacija jutros je i u Kostajnici. Una se postepeno povlači, ali je još uvijek kritično u ulici Ranka Šipke gdje je voda poplavila petnaestak kuća. Kritično je i u kostajničkom selu Mrakodol u kojem je nabujala rijeka Strigova ugrozila 12 domaćinstava. Problem predstavljaju i dva klizišta. Ugrožavaju desetak kuća i preduzeće „Foresta“. 

izvor: RTRS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog