Vijesti

Humanitarne akcije: Više od 105.000 poziva na 1458

Zbog vanredne situacije, kao posljedice poplava na cijelom ugroženom području Republike Srpske, stručni tim za primarnu proizvodnju i bezbjednost hrane, izrađuje "krizni plan" radi efikasnijeg sprovođenja biosigurnosnih mjera i pojedinih oblika zdravstvene zaštite životinja.

 
Resor za veterinarstvo, zajedno s Veterinarskom komorom Republike Srpske formira i obezbjeđuje rad specijalizovanih veterinarskih ekipa, da bi se obezbijedili uslovi za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja, kontrolu hrane životinjskog porijekla, stočne hrane i vode za pojenje životinja, prenosi RTRS.
 
Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ sačinio je Plan za posebne treninge neophodne za krizne-hitne mjere djelovanja. Predsjedavajuća stručnog tima je Radmila Čojo, pomoćnica ministra za resor veterinarstva.
 
ROBNE REZERVE
 
''Robne rezerve Republike Srpske'' u toku posljednjih 36 časova isporučile su pakete pomoći za ugroženo stanovništvo u gradovima Doboj, Banjaluka, Bijeljina i Prijedor, te opštinama Bratunac, Šekovići, Čelinac, Laktaši, Srbac, Šamac, Zvornik, Modriča i Kotor Varoš. Pomoć ugroženom stanovništvu isporučuje se posredstvom Helikopterskog servisa Republike Srpske, helikoptera Oružanih snaga BiH, te helikoptera iz Hrvatske i Slovnije, kao i šleperima.
 
POZIV NA HUMANITARNI BROЈ
 
Na humanitarni broj telefona 1458, za pomoć ugroženima od poplava u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa zabilježen je 105.201 poziv. Riječ je o do sada najvećem broju poziva građana ikad zabilježen za 24 časa, u odnosu na sve dosadašnje humanitarne akcije.
 
AUSTRIЈA- HUMANITARNA AKCIЈA
 
U Beču je na osnovu inicijative srpskih klubova i udruženja pokrenuta humanitarna akcija pod nazivom "Zajedno za Srbiju i Srpsku", povodom nezapamćenih poplava koje su pogodile Srbiju i Republiku Srpsku, a prva pomoć bi trebalo da stigne već u ponedjeljak. Inicijativa srpskih klubova i udruženja pokrenuta je u saradnji s Ambasadom Srbije i Predstavništvom Republike Srpske u Austriji. Formiran je Koordinacioni odbor za prikupljanje humanitarne pomoći za područja ugrožena poplavama na teritoriji Srbije i Republike Srpske.
 
ЈAPAN - POMOĆ
 
Vlada Јapana odlučila je da odobri hitnu pomoć za Bosnu i Hercegovinu u vidu dušeka, ćebadi, tankova za vodu, agregata za struju, vreća za spavanje itd. čija je vrijednost 78.000 evra. Predmetna pomoć biće uručena preko Јapanske agencije za međunarodnu saradnju i dolazi kao odgovor na molbu koju su uputile institucije Bosne i Hercegovine usljed velikih šteta uzrokovanih poplavama.
 
U BIЈELJINU STIGLA POMOĆ IZ IZRAELA
 
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, dočekao je juče u Bijeljini helikopter koji je dostavio medicinsku pomoć iz Izraela za stanovništvo Republike Srpske ugroženo poplavama. Pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je da je riječ o opremi koja je nabavljena prema specifikacijama za bolnice u Doboju i Bijeljini.
 
On je potvrdio da je pomoć iz Izraela upućena odmah nakon što je primljen zahtjev Vlade Republike Srpske za pomoć bolnicama.
 
Nikolić je rekao da bi u drugom krugu pomoći u Republiku Srpsku iz Izraela trebalo da budu upućene pumpe za ispumpavanje vode i ostala potrebna mehanizacija.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog