Vijesti

Većina vodostaja u stagnaciji i opadanju

Rijeke Vrbas i Vrbanja su jutros u stagnaciji, ali su se ove rijeke povukle u korita. Na hidrološkoj stanici Delibašino selo na rijeci Vrbas u 7:00 časova izmjeren je vodostaj od 360 cm što je praktično isto kao sinoć.

izvor: Frontal

Ovo je uticaj režima rada HE Bočac koja je prema informacijama od 7:00 časova radi u redovnom režimu i prethodnih nekoliko sati ispušta konstantnu količinu vode. Vodostaj rijeke Vrbanje iznosi 150 cm. 

Rijeka Sana u Prijedoru je u opadanju. Vodostaj u 7:00 časova je iznosio 435 cm što je za 24 cm manje nego sinoć. Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je u značajnijem opadanju. U odnosu na sinoć opao je za 38 cm i trenutno iznosi 460 cm. 

Vodostaj rijeke Save na hidrološkoj stanici Gradiška je u blagom porastu i od sinoć je porastao za 7 cm dok je u Srpcu u blagom opadanju. 

Ovakva situacija je uglavnom nastala zbog uticaja rijeke Une koja je prethodnih dana veliku količinu vode unijela u rijeku Savu pa je zbog toga vodostaj Save u Gradišci u blagom porastu, a kako je značajno smanjen dotok vode u Savu iz Vrbasa i Bosne porast rijeke Save u Gradišci ne može da se nastavi nizvodno. Sava nizvodno od Srpca opada veoma polako. 

Od Broda prema Šamcu i Rači takođe opada i to intenzitetom od 1-2 cm/sat i trenutni vodostaj na HS Rača iznosi 823 cm. Rijeka Bosna u opadanju i pala je ispod kote redovne odbrane od poplava i trenutni vodostaj iznosi 253 cm. Vodostaj rijeke Drine na hidrološkoj stanici Radalj je takođe u opadanju i u 5:00 je iznosio 333 cm.

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog