Vijesti

Špirić: Kroz doniranje dnevnica prikupiti dva miliona KM pomoći

SARAJEVO- Ministarstvo finansija i trezora BiH otvoriće namjenski podračun u okviru Jedinstvenog računa trezora za prikupljanje sredstava solidarnosti stanovništvu pogođenom poplavama izdvajanjem jednodnevne zarade zaposlenih u institucijama BiH, potvrdio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora Nikola Špirić.

izvor: Srna 

"Procjene su da bismo na ovaj način mogli prikupiti oko dva miliona KM za ugroženo stanovništvo na prostoru BiH koje je zbog katastrofalnih poplava ostalo bez krova nad glavom i osnovnih sredstava za život. Ovo je samo jedan od načina da se svi u institucijama BiH solidarišu i pomognu ugroženim građanima, a dnevnica solidarnosti biće uplaćena prilikom obračuna plata za maj", pojasnio je Špirić.

On je dodao da će ministarstvo finansija i trezora BiH sredstva koja na ovaj način budu prikupljena, uz saglasnost zaposlenih u institucijama BiH, uplatiti na račune vlada Republike Srpske, federacije BiH i Brčko distrikta, a omjer raspodjele biće naknadno usaglašen. 

Špirić je naglasio da će Ministarsvo finansija i trezora BiH otvoriti namjenske račune /KM i devizni/ za prikupljanje pomoći stanovništvu na teritoriji BiH koja je zahvaćena poplavama. 

On se osvrnuo i na incijativu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH o dodjeli zaplijenjene robe koja može biti donirana za potrebe saniranja posljedica poplave, te istakao da je Uprava zadužena da napravi specifikacije ove robe i dostavi ih entiteskim štabovima civilne zaštite. 

"Civilne zaštite Srpske, Federacije i Brčko distrikta će procijeniti šta im može biti korisno od te robe i u skladu s tim ona će biti i dodijeljena", rekao je Špirić. 

On je dodao da je današnjoj sjednici Savjet ministara BiH zadužio UIO BiH da obezbjedi hitnu proceduru primjene člana 9. i 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH u vezi sa uvozom roba međunarodne pomoći BiH zbog poplava. 

Takođe, zaduženi su i inspekcijski organi da ubrzaju proceduru i prioritetno rješavaju inspekcijsku kontrolu navedenih roba, a UIO BiH i inspekcije će pripremiti izvještaje o isporuci tih roba. 

Odluke donesene na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH predložilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog