Vijesti

FBiH: Tek 10 odsto stanovništva osigurano od prirodnih nepogoda

SARAJEVO - Predstavnici osiguravajućih društava u Federaciji BiH /FBiH/ trenutno na terenu procjenjuju obim štete kod građana koji su zaključili osiguranje od prirodnih nepogoda, a pretpostavlja se da je tek 10 odsto stanovništva osigurano po ovoj osnovi.

S druge strane, taj postotak daleko je veći za firme, odnosno pravna lica koja imaju ovaj vid osiguranja, piše "Dnevni avaz", pozivajući se na izvore iz osiguravajućih društava. 

Portparol "Sarajevo-osiguranja" i Udruženja društava za osiguranje u FBiH Ermin Čengić navodi da je riječ o dobrovoljnom osiguranju, koje pokriva štete na imovini od prirodnih nepogoda, a u konkretnom slučaju riječ je o dopunskom riziku osiguranja od poplave i bujice, klizanje tla i odronjavanja zemljišta, te izlivanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. 

"Ovim putem pozivamo sve ljude koji imaju polise osiguranja imovine od navedenih rizika da obavezno prijave štetu kako bi se pristupilo procjeni i kako bi šteta mogla biti adekvatno likvidirana i plaćena po uslovima osiguranja", poručio je Čengić. 

Izvršni direktor "Euroherc osiguranja" Belma Selimbegović kaže da se polise osiguranja sklapaju na dobrovoljnoj bazi, te da na to ne utiču odluke o proglašenju vanrednog stanja na nivou BiH. 

"Lica koja svoju imovinu žele da osiguraju od prirodnih nepogoda plaćaju premije i osiguravajuće kuće su im dužne pokriti štetu u slučaju da ona nastupi", potvrdila je Selimbegovićeva. 

izvor: Srna 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog